19. oktobar  2020. 07.30  →  13.07 | Izvor: Tanjug

Francuska namerava da protera 231 osumnjičenog ekstremistu, u toku policijske operacije u vezi sa ubistvom profesora

PARIZ -

Francuska namerava da protera 231 stranca koji se nalaze na vladinoj listi osoba za koje se sumnja da imaju ekstremna verska ubeđenja, rekao je za Rojters izvor iz policijskog sindikata, dva dana pošto je jedan islamista odsekao glavu jednom nastavniku.

U Francuskoj se kao ekstremisti definišu "ljudi koji, u procesu radikalizacije, verovatno žele da odu u inostranstvu i pridruže se teroristističkim grupama ili da uzmu učešće u terorističkim aktivnostima".

šarli, ebdo,, napad, nožem,, pariz

Rojters podseća da je centristička vlada predsednika Emanuela Makrona pod pritiskom konzervativnih i krajnje desničarskih partija da zauzme čvršći stav prema nedržavljanima Francuske koji predcstavljaju bezbednosnu pretnju.

Kako navodi stanica Europe 1 , od ukupnog broja osumnjičenih, 180 se trenutno nalazi u zatvoru, a 51 je pred hapšenjem, rekao ja izvor iz policijskog sindikata.

Intenzivan rad policije nakon ubista profesora

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Dermanan izjavio je danas da je u toku nekoliko policijskih operacija povezanih s prošlonedeljnim zločinom u jednom pariskom predgrađu kada je islamski ekstremista surovo likvidirao nastavnika Samijela Patija.

Dermanan je za radio Evropa 1 rekao da su policijskom akcijom obuhvaćene desetine pojedinaca koji imaju veze sa ubistvom.

Rojters izveštava, pozivajući se na upućene izvore u francuskoj policiji, da je u planu proterivanje 231 stranaca sa liste osumnjičenih za ekstremizam iz verskih ubeđenja, ali se za sada ne zna da li su i jutrošnje operacije deo tog plana.

Prema rečima francuskog ministra policije, u danima nakon zločina u predgrađu Konflan Sent Onorin policiji je prijavljeno najmanje 80 slučajeva govora mržnje.

Profesor istorije Samijel Pati surovo je likvidiran prošlog petka, ispred škole u kojoj je radio u pariskom predgrađu Konflan Sent Onorin, tako što mu je 18-godišnji muškarac poreklom iz Čečenije, odrubio glavu.

Pati je početkom meseca, tokom predavanja o slobodi govora, svojim učenicima, između ostalog, pokazivao i karikature proroka Muhameda i time, po svemu sudeći izazvao bes roditelja i rođaka muslimanske veroispovesti.

Ubistvo i način likvidacije Patija izazvali su, s druge strane, bes u najširoj francuskoj javnosti i političkim krugovima.

Predsednik Emanuel Makron održao je u Jelisejskoj palati sastanak Saveta za nacionalnu odbranu, nakon kojeg je iz predsedničke palate najavljeno da će se od 2. novembra, nakon jesenjeg praznovanja Dana mrtvih i povratka đaka u klupe, pojačati nadzor i bezbednost u školama.