Biznis
"POTREBNE SU ODLUČNIJE AKCIJE" Direktorka MMF-a: Preduzeti odlučujuće korake za rešavanje velikih dugova

"POTREBNE SU ODLUČNIJE AKCIJE" Direktorka MMF-a: Preduzeti odlučujuće korake za rešavanje velikih dugova

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je danas da je neophodno preduzeti odlučujuće korake za rešavanje problema velikih dugova nekih zemalja i pozvala i kreditore i dužnike da hitno počnu restrukturiranje dugova.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kristalina Ivanova Georgieva foto tanjug ap jose luis magana Foto: Jose Luis Magana / Tanjug/AP
Kristalina Ivanova Georgieva foto tanjug ap jose luis magana

Kako prenosi Rojters, ona je rekla da će odluka članica G20 najrazvijenih zemalja da produže na još šest meseci suspenziju otplatu dugova u bilateralnim sporazumima pomoći siromašnim zemljama, ali je istakla da je potrebna još energičnija akcija.

- Kupujemo nešto vremena, ali moramo se suočiti s realnošću da su potrebne mnogo odlučnije akcije - rekla je Georgijena na onlajn skupu Grupe 30 bivših političara i ekonomskih stručnjaka.

Ona je istakla da učiniti premalo i to prekasno košta dužnike, ali i kreditore, i upozorila da će u 2021. godini dugovi na globalnom nivou dostići 100 odsto BDP-a.

Rojters navodi da izjava Georgijeve dolazi u trenutku pojačane zabrinutosti o velikom skoku nivoa dugova, pogotovo slabo i srednje razvijenih zemalja, koje su teško pogođene epidemijom korona virusa, padom prihoda od turizma i, u nekim slučajevima, nižim cenama nafte.