Janša pozvao na zajedništvo i solidarnost

Slovenački premijer Janez Janša pozvao je građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tokom "hladnog talasa" pandemije kovida 19.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.10.2020.

20:11

Janša pozvao na zajedništvo i solidarnost
EPA/OLIVIER HOSLET/ POOL

On je građanima obećao da će uprkos teškoćama zdravstveni i drugi sistem delovati efikasno.

"Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti, nego je ovo zajednički izazov iz kojeg ćemo izaći kao pobednici", kazao je Janša u video-poruci.

Naveo je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tokom korona krize, sredstva iz evropskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada, stvaraju pretpostavke za velik razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uslov da svi pokažu odgovornost i solidarnost i ako se održi sadašnja politička stabilnost, prenosi Hina.

On je rekao da je na nivou Evropske unije ove nedelje utvrđeno da u zimskom periodu pandemije hijerarhijski prioritet treba da bude spašavanje života i zdravlja, te privreda, dok "zabava i neke lične slobode" u vreme mera i restrikcija koje su potrebne treba neko vreme da pričekaju.

Janša je posebno pozvao na solidarnost prema preopterećenom zdravstvenom sistemu, što bi se moglo i pogoršati ako se svi ne budu držali donetih mjera, rekavši da je vlada predvidela i odobrila znatna sredstva za dodatne medicinske ekipe i zaposlene za negu u bolnicama i domovima.

Najavio je da će vakcina za Kovid-19 u Sloveniji biti dostupna besplatno.

U Sloveniji je u subotu uz 3.765 testova potvrđeno 726 zaraza koronavirusom, udeo zaraženih među testiranima je skoro 20 posto, a još su četiri osobe preminule, pa je broj umrlih od početka epidemije povećan na 188.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: