18. oktobar  2020. 13.52  | Izvor: Tanjug

Crnogorac: Normalizacija odnosa sa Srbijom prioritet Crne Gore

BEOGRAD -

Srećko Crnogorac, član ekspertskog tima mandatara za sastav crnogorske vlade, izjavio je da će puna normalizacija odnosa sa Srbijom biti prioritet budućem ministru spoljnih poslova.

"Veze dve države, koje su u rasponu od ekonomskih do rođačkih, moraju biti prioritet i verujem da ćemo naći razumevanje za to u Beogradu", rekao je Crnogorac za Radio Beograd.

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, on je rekao da je odnos doskorašnje crnogorske vlasti prema Srbima bio loš, posebno po pitanju zastupljenosti u državnim organima.

crna, gora, izbori

"Nema nikakve sumnje da je bilo ozbiljne, sistematske diskriminacije", ocenio je Crnogorac i dodao da će nova vlast to promeniti.

On je ponovio da je već dogovorena izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koji je bio okidač za litije i masovno okupljanje građana.

Komentarišući pregovore o novoj vladi, Crnogorac je rekao da će sve stranke i koalicije koje su učestvovale u rušenju režima Mila Đukanovića učestvovati u vlasti proporcionalno izbornim rezultatima.

On je istakao da se princip proporcionalnosti mora poštovati, a da ekspertska rešenja treba tražiti jedino kad je reč o najosetljivijim resorima.