NEZABELEŽENA NAVALA ZA VAKCINACIJU PROTIV KORONE: Kinezi od ranog jutra formirali dige redove (VIDEO)
Foto: Screenshot

otvoreno

NEZABELEŽENA NAVALA ZA VAKCINACIJU PROTIV KORONE: Kinezi od ranog jutra formirali dige redove (VIDEO)

Planeta -

U gradu na istoku Kine vlasti su pokrenule eksperimentalni program vakcinacije protiv koronavirusa, iako vakcina nije prošla završnu fazu kliničkih ispitivanja.

Ispred bolnice u Dživu stotine ljudi čekalo je u redu i pre nego što se otvorila da prime vakcinu za koju se plaća taksa od oko 60 dolara (390 dolara), prenosi BBC.

Podsetimo, Kina je do sada vakcinisala desetine hiljada svojih građana eksperimentalnom vakcinom protiv koronavirusa. U julu je pokrenula hitni program razvoja vakcine protiv virusa SARS-CoV-2 i nudi tri eksperimentalne doze koje su razvile laboratorije državnog farmaceutskog giganta Sinofarm i Sinovak Bioteč, kotirajući na američkoj berzi. Četvrtu vakcinu, iza koje stoji CanSino Biologics, kineska vojska odobrila je za upotrebu još u junu.

Peking nije objavio podatke o primeni vakcine na ciljne grupe u zemlji, poput medicinskog osoblja, radnika u transportu i radnika koji rade na tržištima hrane.

Kineska grupa Sinofarm, koja razvija dve vakcine, i Sinovak potvrdili su da je do sada vakcinisano najmanje desetine hiljada ljudi. Sinofarm je rekao da je isporučio stotine hiljada doza, jer jedna od njihovih vakcina uključuje dve ili tri doze za osobu koja se smatra vakcinisanom.

Među vakcinisanim su izvršni direktori Sinovaka i Sinofarma, šef vojnog odeljenja za medicinska istraživanja i Guizhen Vu, stručnjak za biološku bezbednost u Kineskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

"Do sada od vakcinisanih niko nije oboleo. Nismo zabeležili neželjene neželjene efekte", rekla je ona i dodala da će bar jedna od vakcina biti potpuno spremna za javnu upotrebu do novembra.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja