Linkovi

Premijerka Novog Zelanda ubedljivo osvojila drugi mandat


Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern govori na proslavi izborne pobede Laburističke stranke, u Oklendu na Novom Zelandu, 16. oktobra 2020.
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern govori na proslavi izborne pobede Laburističke stranke, u Oklendu na Novom Zelandu, 16. oktobra 2020.

Stranka premijerke Novog Zelanda Džasinde Ardern ubedljivo je pobedila na opštim izborima u zemlji, osvojila apsolutnu većinu i obezbedila joj drugi mandat.

Nakon što su prebrojane dve trećine glasova, njena stranka levog centra Laburistička partija je već osvojila više od 49% glasova i očekuje se da će joj pripasti oko 64 od 120 mesta u parlamentu.

Ta prednost je bila dovoljno visoka da je opoziociona liderka Džudit Kolins priznala poraz i telefonom čestitala Ardern na pobedi.

"Čestitam Vam na rezultat jer mislim da je to izuzetan rezultat za Laburističku partiju. Bila je ovo žestoka kampanja", izjavila je Kolins u Oklendu.

Njena konzervativna Nacionalna stranka zauzeće oko 35 mesta, što je njen najslabiji izborni rezultat u skoro 20 godina.

Nijedan politički lider nije osvojio apsolutnu većinu od kad je Novi Zeland usvojio sistem proporcionalnog glasanja 1996, što je dovelo do nekoliko koalicionih vlada.

Džasina Ardern je postigla bolji rezultat od očekivanog i verovatno obezbedila laburistima najubedljiviju pobedu od 1946.

Izuzetno je hvaljena zbog liderstva za vreme pandemije koronavirusa, tokom koje je u zemlji od 5 miliona stanovnika bilo samo 25 smrtnih slučajeva.

Pokazala je empatiju i odlučno reagovala u domenu kontrole oružja kada je naoružani napadač, pristalica ideje o superiornosti belačke rase, ubio 51 muslimana u napadu na džamije prošle godine.

Takođe je pokazala snažno liderstvo posle erupcije vulkana na Belom ostrvu, poznatom kao Vakari, u kojoj je nastradala 21 osoba a desetine su povređene prošlog decembra.

XS
SM
MD
LG