Dostupni linkovi

Lajčak nakon posete Beogradu: Pozdravljam posvećenost dijalogu


Pozdravljam posvećenost Srbije evropskom putu i Briselskom dijalogu, napisao je specijalni predstavnik Evropske unije za pregovore Srbije i Kosova Miroslav Lajčak na Tviteru.

U objavi, u kojoj je komentarisao posetu Beogradu, Lajčak je napisao da je imao "iskren, detaljan i konstruktivan razgovor" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o narednim koracima u dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Predsednik Srbije se na Tviteru, komentarišući Lajčakovu posetu Beogradu, zahvalio Lajčaku na „predanom i marljivom radu“.

„Uveren sam da uz mnogo truda i odlučnosti možemo postići kompromis za rešavanje kosovskog pitanja u budućnosti. Radujem se što skorijem nastavku briselskog dijaloga“, napisao je Vučić.

Lajčak je posetu Beogradu započeo 15. oktobra u popodnevnim časovima, susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upitan da pojasni svoj zahtev koji je uputio kosovskim zvaničnicima da se ZSO formira u skladu sa preporukama kosovskog Ustavnog suda, Lajčak je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da je što se toga tiče "sve dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari".

"Naravno, sledeći korak je da se pregovara o statusu te zajednice. Mesto gde ćemo voditi te pregovore će biti Brisel", rekao je Lajčak.

Lajčak je u Beograd doputovao u četvrtak, 15. oktobra, nakon dvodnevne posete Prištini, gde se sastao sa premijerom Avdulahom(Avdullah) Hotijem, predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci), predsednicom Skupštine Vjosom Osmani, kao i sa liderima političkih partija.

XS
SM
MD
LG