16. oktobar  2020. 11.58  | Izvor: Tanjug

Filipu Đuriću Gran pri "Naisa" u Nišu

NIŠ -

Najveću nagradu na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu - Gran pri "Naisa" osvojio je sinoć Filip Đurić za glavnu ulogu u filmu "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića, saopštila je direkcija ove smotre.

Nagrada "Carica Teodora" za najbolju žensku ulogu pripala je Ivani Vuković, za ulogu u istom filmu, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu "Car Konstantin" otišla u ruke Vladimiru Gvojiću za glavnu rolu u krimi drami "A.S. (25)", rediteljke Milene Grujić.

kino bioskop projekcija film kamera premijera pretpremijera scena

Odluku je doneo festivalski žiri u sastavu - Tijana Pečenčić (predsednica), Feđa Stojanović i Jelena Mila.

Žiri je Povelju za izuzetnu žensku ulogu dodelio glumici Anji Pavićević, za biografsku sagu "Ime naroda" Darka Bajića, a Povelju za mušku ulogu osvojio je Vojin Ćetković za ostvarenje "Grudi" Marije Petrović.

Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Nina Janković za dva filma kojima se predstavila - "Realna priča" Gordana Kičića i "Vojna akademija 5" Dejana Zečevića.

Isto priznanje za epizodnu mušku ulogu dobio je Andrija Kuzmanović za ulogu Jaše Tomića u filmu "Ime naroda".

Po mišljenju žirija, najbolju debitansku ulogu ostvarila je Mira Janjetović, u melodrami "Asimetrija" rediteljke Maše Nešković.

Plaketa za najboljeg stranog glumca dodeljena je hrvatskom glumcu Goranu Bogdanu za dramu "Otac" po scenariju i režiji Srdana Golubovića.

Ovogodišnja nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" dodeljena je Vojislavu Brajoviću.

Zanimljivo je da su ove godine glavne nagrade poneli mladi glumci, gotovo debitanti na velikom ekranu, koji su ostavili za sobom znatno iskusnije kolege.

Time se pružila opravdana šansa mladim nadama da na početku karijere već osvajaju najprestižnije filmske nagrade.

Filmski susreti ove godine, zbog pandemije kovida-19 prvi put se nisu održali u svojoj istoriji na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, već u zatvorenom bioskopu "Sinepleks", a nagrade su uručene u holu Gradske kuće.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je trajao od 10. do 15. oktobra, prikazano je 12 filmova, od kojih deset u zvaničnoj konkurenciji.

U takmičenju za glumačke nagrade borili su se filmovi - "Ime naroda" , "Sin" Ines Tanović, "Otac", "Ekipa" Marka Sopića, "Grudi" , "Asimetrija", "Realna priča", "Moj jutarnji smeh" , "Vojna akademija 5" i "A. S. (25)".

Završne večeri sinoć, nakon ceremonije zatvaranja, prikazani su gostujući filmovi van konkurencije - italijansko ostvarenje "Uprkos magli" Gorana Paskaljevića, kao posveta nedavno preminulom reditelju, i dokumentarni film "Broj 1" Vladimira Ristića.

Organizatori festivala bili su Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i grada Niša.

Tagovi