NUNS: Vređanje novinara portala Info Vranjske ugrožava njihovu bezbednost 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je najnovije vređanje novinara portala Info Vranjske od strane Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

U saopštenju vranjskog odbora SNS-a još jednom je novinar Slavomir Kostić targetiran i grubo vređan, nazivan „bednikom“,“šutom i ološem“, „fekalijom od čoveka“, „ljudskim talogom“…

NUNS je podsetio da ovo nije prvi put da se predstavnici SNS-a u Vranju obračunavaju sa novinarima Info Vranjskih, a četvrti je zabeležen napad i pritisak na njih u ovoj godini.

„Ovakvo neprimereno obraćanje i vređanje novinara posledično ugrožava njihovu bezbednost i čini ih legitimnim metama daljih napada. Podsećamo da političari imaju povećanu odgovornost u javnom govoru, kao i da po članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima treba da imaju povećan stepen tolerancije na kritike u društvu. Ovakvim ponašanjem jasno se iskazuje nespremnost političara da usvoje evropske vrednosti i bude sumnju u njihovu istinsku opredeljnost ka Evropskoj uniji“, naveo je NUNS.

Jedan od pet miliona: Od novinara Info Vranjskih SNS napravio hodajuće mete

Pokret „Jedan od pet miliona“ saopštio je da je izrazima „bednik“, „ološ“ i „fekalija od čoveka“ i drugim uvredama, koje je SNS u Vranju uputila novinaru Info Vranjskih kroz zvanično stranačko saopštenje, ogoljen karakter vlasti.

„Ovim se iznova dokazuje da SNS nema nameru da se obuzda u svom pohodu na nezavisne medije, te da je javno razglasio početak lova i novinare označio kao hodajuće mete“, saopštio je „Jedan od pet miliona“.

Pokret je od nadležnih organa zahtevao da momentalno postupe po službenoj dužnosti i redakciju Info Vranjskih zaštiti od nasilnika iz SNS, jer je, kako su ocenili „samo pitanje vremena kada će sa verbalnog da pređu i na fizičko nasilje“.

„Apelujemo na javnost da solidarno stane u odbranu profesionalnih novinara koji često i život rizikuju da bi građane istinito informisali“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari