Predstavljena Strategija vakcinacije protiv Covida-19

Evropska komisija predložila je Strategiju vakcinacije protiv Covida-19, koja se fokusira prvenstveno na bezbednost vakcine, ali i na infrastrukturu za dostavljanje i vakcinaciju širom Evropske unije, kao i zajedničkim principima prioriteta građana koji će biti prvi vakcinisani.
Predstavljena Strategija vakcinacije protiv Covida-19
Foto: Pixabay
Komisija poziva države članice da osiguraju kapacitete službi za vakcinaciju i isporuku Covid-19 vakcina, lak i pristupačan pristup vakcinama za ciljane populacije, obezbeđivanje skladištenja i transporta vakcina i jasnu komunikaciju o prednostima, rizicima i značaju vakcina protiv Covida-19 u cilju izgradnje poverenja javnosti.
 
U predlogu Evropske komisije navodi se da će sve države članice imati pristup vakcinama protiv Covida-19 istovremeno na osnovu veličine populacije.
 
Upozorava se da će ukupan broj doza vakcine biti ograničen tokom početnih faza primene, a da bi prioritene grupe za dobijanje vakcine trebalo da uključuju zdravstvene radnike, osobe starije od 60 godina, osobe posebno ugroženog zdravstvenog stanja, neophodnu radnu snagu, osobe koje ne mogu socijalno da se distanciraju i socijalno-ekonomske grupe u nepovoljnijem položaju.
 
"Naš princip je da vakcina bude besplatna i fizički dostupna svakom građaninu bez obzira gde se nalazi u EU", poručio je potpredsednik Komisije Margaritis Shinas.
 
U Evropskoj komisiji kažu da je do sada sklopljenim ugovorima naručeno oko milijardu doza potencijalne vakcine protiv Covida-19, a da je "vrhunski prioritet" bezbednost buduće vakcine.
 
"Sigurna i efikasna vakcina je naša najbolja šansa za pobedu nad virusom korona i povratak u normalan život. Moramo da osiguramo da kad se jednom pronađe vakcina, u potpunosti budemo spremni da je primenimo", kaže predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.
 
U Evropskoj komisiji ocenjuju da se evolucija pandemije virusa korona "vraća na nivo iz marta", ali da je EU danas spremnija i organizovanija da joj se suprotstavi.
 
Dodaje se da "vakcina neće biti srebrni metak", ali će igrati centralnu ulogu u spasavanju života i suzbijanju pandemije.
  • cvetić

    15.10.2020 15:56
    peku zeca a on još u šumi. Prave strategiju a nisu je još ni proizveli. O tome mogu tek Rusi da počnu da razmišljaju, EU sigurno ne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.