Najnovije vesti
Vesti Društvo
GUČOM GRMELE TRUBE, IGRALO SE KOLO Jubilej ipak obeležen uprkos koroni, evo i kako (FOTO/VIDEO)

GUČOM GRMELE TRUBE, IGRALO SE KOLO Jubilej ipak obeležen uprkos koroni, evo i kako (FOTO/VIDEO)

Dobro poznate okolnosti nisu dozvolile prestonici trube da organizuje 60. Sabor trubača, ali ni Dragačevci, ako im je već pandemija vezala ruke da slave jubilej, nisu dopustili da godina prođe, a da ulicama Guče ne zagrme voljeni im instrumenti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
guca danas 1 Foto: Vladimir Lojanica / Ustupljene fotografije
guca danas 1

Korona je svet izbacila iz takta, a gučanskim ulicama juče se sviralo po dobro poznatim taktovima – u čast prvog Sabora. Na jučerašnji dan 1961. začela se tradicija koja, sve do ove godine, nije poremećena.

U sedam sati centrom Guče odjeknula je „trubačka budilica“ koju su zajednički „potpisala“ četiri orkestra, pobednička sa prošlogodišnjih sabora. Saborsku zastavu na jarbol podigao je Dragan Jovanović Laf, stari trubač iz sela Dljin kod Lučana, čiji orkestar je pobedio na prvom na prvom Saboru.

Orila se saborska himna

Potom zaorila saborska himna „Sa Ovčara i Kablara“, za njom „Marš na Drinu“, „Svilen konac“, „Đurđevdan“, pesme koje niko bolje ne može da odsvira nego trubači. Tokom dana četiri orkestra su održala koncert na bini u centru varošice, a priređeno je još nekoliko kulturnih događaja, između ostalog predstavljena je i monografija o Guči.

Pročitajte još

Sve je prošlo bez velike pompe i gužve. Ipak, malobrojni pratioci ovog događaja, pretežno Dragačevci, svirku su ispratili pesmom i kolom. Rekoše – zaželeli su se trubača, truba je opet pobedila. Muzičari, srećni što se opet sreću ovde, požališe se da je iza njih težak period, sedam meseci bez svirke. Njihov nastup nije bio takmičarski.

Foto: Vladimir Lojanica / Ustupljene fotografije

- Ovaj događaj organizovan je uz sve mere bezbednosti koje je propisala Vlada Republike Srbije. Žao nam je što jubilej nismo mogli da slavimo ove godine i to ćemo učiniti naredne. Odmah nakon podizanja zastave održali smo sednicu Odbora za organizaciju 60. sabora trubača, - ispričao je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Foto: Vladimir Lojanica / Ustupljene fotografije

Jučerašnji događaj u Guči beše prilika da se oživi sećanje na prvi sabor. Na crkveni praznik Pokrov Presvete Bogorodice, 14. oktobra 1961., održan je u porti crkve Svetog arhangela Gavrila. Takmičila su se četiri orkestra, svaki iz dragačevskih sela, a najboljim je proglašen Jovanovićev. Prva truba bio je Desimi Perišić iz Goračica.

Sve do 1971. gučanska svetkovina nosila je ime „Dragačevski sabor seoskih trubača“.