Predsednik Kine pozvao vojnike da budu spremni za rat

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je kineske vojnike da svu energiju i misli ulože u pripremu za rat.
Tokom jučerašnje posete vojnoj bazi u provinciji Guangdong, Si je vojnicima rekao da budu u "stanju visoke pripravnosti" i pozvao ih da budu "apsolutno lojalni i pouzdani", prenosi Si-En-En (CNN) pozivajući se na navode kineske agencije Sinhua.
 
Glavni razlog posete kineskog predsednika Guangdongu je obeležavanje 40. godišnjice upostavljanja specijalne ekonomske zone u Šenženu. Ta zona, formirana radi privlačenja stranih investicija, imala je važnu ulogu u razvoju Kine do pozicije druge najveće svetske ekonomije.
 
Poseta je došla u vreme najvećih tenzija između Kine i SAD u poslednjih nekoliko decenija, oko Tajvana i pandemije korona virusa, između ostalog, navodi CNN. Bela kuća je u ponedeljak obavestila Kongres SAD da namerava da proda Tajvanu tri napredna sistema oružja, uključujući Artiljerijsko-raketni sistem velike mobilnosti (HIMARS).
 
Peking je na to oštro odgovorio. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan pozvao je Vašington da "odmah otkaže sve planove o prodaji oružja Tajvanu" i da prekine sve "američko-tajvanske vojne veze".
 
Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske komunističke vlade, ali Peking tvrdi da je to demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni deo Kine. Predsednik Si je odbio da isključi mogućnost primene vojne sile sa ciljem zauzimanja Tajvana ako bude neophodno, navodi CNN.
  • crni domino

    15.10.2020 11:33
    topovsko meso
    Kinezi nisu nikada bili veliki ratnici. U toj zelji oni su pravili glinene armije! Ako bi se i dogodio rat, bio bi to sudar tehnike i topovskog mesa!
  • Logi

    15.10.2020 09:30
    pregrejan mozak
    Mozak mi se pregreje kad pročitam floskule političara koje izreknu upravo da ne bi ništa rekli,, poput "odbio da isključi".
  • BoeserWolf

    15.10.2020 06:13
    brat Vini Pu se igra sa zivotima svojih vojnika. I to u momentu kada je Tajvan kupio od Amera dronove i dalekomente rakete. Komunisti nisu vodili ozbiljan rat jos od gradjanskog rata 49. a konkurencija u regionu im je QUAD group (AUS, IND, JAP i USA, koja ne prestaje sa ratovima jos od 45.) Iskustvo i umece igra bitniju ulogu od topovskog mesa i lose kopiranih aviona.
    GZERO grupa predvidja da nije pitanje da li ce, nego kad ce komunisti pokusati silom da uspostave kontrolu nad Tajvanom, poslednjim uporistem kineske kulture.
    Imao posla i sa jednim i drugim kinezima, nebo i zemlja. Tajvanci su za ove gospoda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet