Da li će biti veće cene goriva u Srbiji?

Cena nafte se stabilizovala i ne treba očekivati promene cene goriva, rekao je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2020.

12:33

Da li će biti veće cene goriva u Srbiji?
Foto: Depositphotos, olly18

Potrošnja goriva u Srbiji je ove godine opala za desetak procenata, a cena nafte se stabilizovala i ne treba očekivati promene cene goriva, rekao je Mićović.

On je na okruglom stolu "Energetska tranzicija i uticaj Covid 19" istakao da je tokom čitave godine stabdevanje u Srbiji stabilno, a da su promene tokom kovid krize imale negativan uticaj na prodaju goriva.

"Potrošnja derivata pala za desetak procenata. Od 1. marta do sada prodaja na benzinskim stanicama pala je za oko 12 posto", rekao je Mićović.

Podsetio je da je zbog uticaja sa svetskog tržišta u Srbiji gorivo tokom kovid krize imalo i niskih cena goriva koje su u jednom periodu bile smanjene od 30 dinara za dizel i 27 dinara za benzin.

"Zabrinjava što pri ovim cenama naftna privreda nema novca za investicije, i pitanje je kada i ukoliko se globalna potražnja za naftom bude vratila na nivo pre pandemije da li će naftna privreda moći da odgovori takvim zahtevima", rekao je on.

Dodao je da bi u Srbiji trebalo povesti više računa možda o stvaranju obaveznih rezervi nafte koje su garant siguranosti snabdevanja.

"Nikad se ne zna šta će doneti vreme koje je pred nama, kao nikada do sada da obavezne rezerve nafte, i derivata nafte, dostignu što veći nivo u što kraćem vremenskom periodu", rekao je on.

Troškovi naftnih kompanija u ovom trenutku su stabilni i nema razloga za promenu cena goriva, rekao je on i dodao da ipak treba da se vidi šta će država uraditi kada bude planirala budžet za 2021. godinu jer će tražiti nove izvore finansiranja.

"Nadamo se da to neće biti nove dažbine na gorivo jer mi i u ovom trenutku u Srbiji imamo ubedljivo najveće dažbine pre svega na dizel koji pokreće ekonomiju, u odnosu na sve zemlje u našem okruženju", zaključio je Mićović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: