Dostupni linkovi

Srbija: Preminula još jedna osoba od korona virusa, 173 nova slučaja zaraze


Detalj iz Ortopedske klinike "Banjica" u vreme dok je bila u sistemu COVID-bolnica (14. jul 2020.)
Detalj iz Ortopedske klinike "Banjica" u vreme dok je bila u sistemu COVID-bolnica (14. jul 2020.)

U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica zarazne bolesti COVID-19 preminula još jedna osoba, čime se ukupan broj umrlih povećao na 761, saopšteno je u petak, 9. oktobra, na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19.

U istom vremenskom periodu, na korona virus testirano 34.517 osoba, a zaraza je potvrđena kod 173 osobe, rekla je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” na konferenciji za medije.

Prema njenim rečima, od početka epidemije u Srbiji je registrovano ukupno 34.517 slučajeva infekcije, a procenat smrtnosti je 2,20 odsto.

U Srbiji je trenutno hospitalizovana 301 osoba, a 21 pacijent priključen je na respirator.

Do sada je u Srbiji testirano ukupno 1.186.654 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Pratite:

Prema rečima Kisić Tepavčević, poslednjih dana je primetan trend porasta broja inficiranih, ali je, kako je dodala, dobro što nema porasta broja hospitalizovanih.

Ona je dodala da u zemljama Evrope i regiona iz dana u dan raste broj inficiranih i da se to može desiti i u Srbiji.

“To ne mora biti slučaj i zavisi samo od nas koliko ćemo se pridržavati zdravstvenih mera”, rekla je Kisić Tepavčević.

Novi elektoronski sistem zdravstvenog nadzora

Od naredne sedmice u Srbiji će biti pokrenut novi integrisani elektronski sistem koji bi trebalo da poveže informacione sisteme različitih državnih organa, izjavio je na konferenciji za medije direktor Kancelarije za informacionu tehnologiju i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Osnovni cilj je, dodao je Jovanović, da se epidemiološki nadzor nad građanima učini što efikasnijim.

“Na primer, informacija o tome da je građanin – strani ili domaći državljanin – prešao granicu ili da je zaražen korona virusom će se prosleđivati različitim državnim organima, a eventualne mere nadzora će se elektornski generisati, izricati i dostavljati građanima”, objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, izvršena je integracija pet različitih informacionih sistema – Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje “Batut”, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Kancelarije za IT i e-upravu i Ministarstva pravde.

Kroz ovaj sistem će građani biti obaveštavani o izricanju mere izolacije ili njenom isticanju, a takođe će se informacije o građanima koji su pod merom prosleđivati MUP-u kako bi se mogla vršiti kontrola poštovanja izrečene mere.

“U slučaju da se mera izolacije prekrši,inspektor će moći da kreira prekršajnu prijavu koja se elektronskim putem dostavlju sudu radi daljeg postupanja i pokretanja postupka”, rekao je Jovanović.

XS
SM
MD
LG