08. oktobar  2020. 04.40  →  20.09 | Izvor: FoNet, Tanjug, RTV

Brnabić sa Varhеijеm: Članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički prioritеt Srbijе

BEOGRAD, PRIŠTINA -

Prеmijеrka Srbije Brnabić istakla jе u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem da jе članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički prioritеt Srbijе i da jе еvropska budućnost zapadnog Balkana važna za stabilnost cеlog rеgiona.

video icon

Brnabić jе istakla da ćе nastavak rеformi biti prioritеt budućе Vladе Srbijе. Ona jе naglasila da jе cilj svih rеformi kojе Srbiji sprovodi na putu ka EU, bolji život građana.

Vučić sa Varheijem: Od EU Srbiji i regionu više milijardi evra kroz projekte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheijem, koji boravi u radnoj poseti Srbiji, kako bi lično predstavio izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko investicioni plan za zapadni Balkan.

"U narednih sedam godina Srbija i region dobiće osam milijardi evra u grantu, i još 20 milijardi više kroz različite projekte, što je za Srbiju od ogromnog značaja", izjavio je Vučić nakon sastanka sa Varheijem.

Vučić je, tokom zajedničkog obraćanja, izrazio iskreno zadovoljstvo zbog posete Varheija, za kojeg je istakao da je iskreni prijatelj Srbije, koji je uložio napore da unapredi pregovarački proces koji Srbiju vodi ka punopravnom članstvu u EU.

Brnabić i komеsar Varhеji razgovarali su o Godišnjеm izvеštaju Evropskе komisijе o naprеtku Rеpublikе Srbijе. Prеdsеdnica vladе jе rеkla da jе značajno to što su еkonomski kritеrijumi u izvеštaju pozitivno ocеnjеni.

Prеdsеdnica Vladе Srbijе i komеsar Varhеji posеbno su razgovarali o Ekonomsko-invеsticionom planu Evropskе komisijе za zapadni Balkan.

Planom su prеdviđеna bеspovratna srеdstva u iznosu od dеvеt milijardi еvra iz IPA fondova i još 20 milijardi еvra srеdstava od mеđunarodnih finansijskih institucija za rеgion zapadnog Balkana, za pеriod od 2021. do 2027. godinе.

Brnabić jе ocеnila da jе ovaj plan dodatan podsticaj i pomoć za nastavak rеformskih procеsa i da ćе doprinеti rastu BDP i jačanju еkonomija.

Kao prioritеtni, izdvojеni su projеkti u oblasti infrastrukturе, obnovljivih izvora еnеrgijе, zеlеnе еkonomijе i digitalnе infrastrukturе.

oliver, varheji

Evropski komesar je najavio da će tokom boravka u Beogradu lično predstaviti izveštaj o napretku Srbije i Ekonomski investicioni plan za zapadni Balkan.

Varheji sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU

Evropski komesar za proširenje pre toga je razgovarao sa predstavnicima civilnog društva okupljenim u Nacionalnom konventu o EU.

Varheji je istakao da ni veoma izazovne okolnosti kojima smo svi izloženi zbog pandemije kovida 19, nisu preusmerile pažnju EU na ovaj deo Evrope.

"Ovaj region je prioritet za nas i on svakako ima evropsku perspektivu", rekao je Varheji.

Naveo je da izveštaj EK o Srbiji, koji danas predstavlja u Beogradu, konstatuje pozitivna dešavanja, pogotovo po pitanju usklađivanja zakonodavstva.

Varheji je konstatovao da je pre krize Srbija imala snažan uspeh, pre svega, na ekonomskom planu, ali da bi trebalo da pojača strukturne reforme, posebno kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća.

"Po pitanju vladavine prava, očekujem i nadam se da ćete izveštaj videti kao podstrek za dalje unapređenje", rekao je evropski komesar i izrazio uverenje da će izveštaj biti koristan novoj Vladi Srbije.

Koordinatorka Nacionalnog konventa za EU, Nataša Dragojlović, rekla je da im je drago što mogu "iz prve ruke" da čuju procenu napretka Srbije ka članstvu u EU.

Ona je dodala da i Konvent predstavlja godišnju knjigu preporuka, sa procenom napretka, koju priprema 760 organizacija civilnog društva u Srbiji, koja imaju zajedničku viziju - članstvo Srbije u EU.

"Možemo da kažemo da smo kredibilan partner i Vladi Srbije i EU. Ovo je prilika da uporedimo našu procenu sa EK i da pričamo i sa vladom i sa građanima koji su ti naredni koraci koje Srbija treba da preduzme", rekla je Dragojlović.

Navela je kao pozitivno što je ovog puta uz Izveštaj predstavljen i Investicioni plan, jer će Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana dobiti podršku barem kao što je bio slučaj sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Skup, koji je prenošen onlajn, na fejsbuk stranici Delegacije EU u Srbiji, otvorio je šef Delegacije Sem Fabrici.

Opozicija s Varhejijem: Ponovo dijalog, uz EU moderiranje

Predstavnici dela opozicije preneli su Varheiju na sastanku da EU vide kao medijatora u dijalogu kojim bi se, kako je preneo predsednik DS Zoran Lutovac, normalizovao politički život u Srbiji.

To, kaže, podrazumeva konkretan dijalog u kojem bi učestvovale relevantne opozicione stranke i predsednici parlamentarnih stranaka sa konkretnim temama, ali i komisijama koje bi pratile sprovođenje dogovorenog.

Lutovac je rekao da im je Varheji predstavio Investicioni plan za Balkan, a da su mu oni odgovorili da je potrebno pre toga da se stabilizuje politička situacija i da je za to potrebna medijacija Evropske unije (EU).

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da uslov za dobijanje novca treba da bude napredak u ključnim pitanjima poput vladavine prava taj novac ne bi trebalo dati bezuslovno jer bi to delovalo kao bezuslovna podrška vlasti u Srbiji.

Na pitanje da li je bilo reči o izjavi Vladimira Bilčika, izvestioca za Srbiju, koji je rekao da dijalog treba da se vodi sa parlamentarnim strankama, Ponoš je rekao da je on na sastanku napomenuo da takav stav odudara od pisma koje je stiglo od komesara i da su "vratili stvari tamo gde im je mesto".

"U srpskom parlamentu nema opozicije. Ta izjava je bila kao da će EU da moderira između različitih frakcija vlasti", rekao je on.

Predsednik PSG Pavle Grbović smatra da je današnji sastanak najbolji dokaz dubokog jaza u pogledu razvoja između Srbije i sistema EU.

On je u saopštenju posle sastanka istakao da je neophodno da se pokrene nova runda dijaloga uz posredstvo međunarodne zajednice, kako bi se, kaže, politički život vratio u okvir normalnog delovanja, a ne borbe na život i smrt.

Sastanku sa Varheijem su prisustvovali lider SSP Dragan Đilas, predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik SDS Boris Tadić, predsednik PSG Pavle Grbović i funkcioner Narodne stranke Zdravko Ponoš.

Nakon sastanka pred novinare su došli Đilas, Lutovac i Ponoš, a pre njih su zajedno izašli Tadić i Grbović koji se nisu obraćali medijima.

Šta je Varheji rekao predstavnicima civilnog društva?

Varheji je predstavnicima civilnog sektora u Beogradu preneo da zapadni Balkan ostaje prioritet za EU i da će ekonomski paket od bespovratnih devet milijardi evra dalje približiti ovaj region EU, a da će za Srbiju značiti pre svega bolje puteve i pruge.

Varheji je u susretu sa predstavnicima Nacionalnog konventa rekao da je danas došao u Beograd da potvrdi da okolnosti izazvane kovidom 19 nisu preusmerile pažnju EU sa ovog dela Evrope.

EK je zato, kako je rekao, "na sto" stavila "ogroman ekonomsko - investicioni plan za ZB", da bi pospešila dugoročan ekonomski oporavak.

Za Srbiju će taj plan značiti bolju povezanost putevima i železnicom, bolje puteve i pruge, tako što će povezati bolje sve prestonice u regionu međusobno i sa EU.

To će omogućiti veći privredni rast i otvaranje novih radnih mesta, dodao je Varheji.

Kaže da će biti obezbeđena dodatna finansijska podrška za Autoput mira, da će biti završena obilaznica oko Niša, poboljšana železnička veza između Srbije i Hrvatske, zatim biće pruga potpuno rekonstrisana između Beograda i Podgorice, kao i između Beograda i Prištine.

Takođe, biće finansijski podržano deminiranje Save i otklanjanje uskih grla na Dunavu.

Varheji kaže da su vlade ZB radile na viziji za regionalni ekonomski prostor i da se raduje što će se lideri ZB dogovoriti da razviju zajedničko regionalno tržište, koje će biti podržano na samitu u Sofiji u novembru.

Takođe, pohvalio je pomoć Vlade Srbije privredi ističući da je to bio sveobuhvatan paket pomoći koji je dao rezultate.

Varheji dodaje da Srbija treba da pojača strukturne reforme i posebno kada je reč o restrukturiranju državnih preduzeća.

Kada je reč o funkcionisanju demokratskih institucija i vladavini prava, očekuje da će vlasti u Srbiji taj izveštaj videti kao podstrek za dalje unapređenje.

"Dali smo čitav niz preporuka kako Srbija može dalje da napreduje i verujem da ćete na najbolji način iskoristiti ovaj izveštaj i da će vam poslužiti kao smerinica za dalji rad i da će posebno biti koristan novoj vladi kada bude formirana", istakao je Varheji.

Takođe, pozdravio je dijalog sa civilnim sektorom poručio da nova skupština tako treba i da nastavi.

Poručio je i da se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije i da će i dalje pružati podršku.

"Ovaj deo Evrope je potpuno ograničen zemljama članicama EU i to je sigurna perspektiva. Ovaj region je prioritet za EU, EK i mene lično".

Paket investicija EU dovešće, uveren je, do održivog privrednog rasta i podržati reforme, kao i napredovanje ka EU i približavanje jedinstvenom evropskom tržištu.

"Taj plan će angažovati oko devet milijardi evra bespovratnih sredstava u okviru IPA3 kao podrška ekonomskoj konvergenciji EU. Taj investicioni paket se strukturira oko deset prioritetnih inicijativa koje su najvažnije, a to su transport, energetika, životna sredine, digitalna agenda, privatni sektor i omladina", naveo je Varheji.

Svi ovi sektori će na najbrži način omogućiti rast i stvaranje radnih mesta i privlačenje novih investicija, dodao je evropski komesar.

"Investicioni kapacitet regiona treba da se pospeši kroz otvaranjem novog instrumenta za garancije koje će mobilisati investicije i do 20 milijardi evra, što ukupno znači trećinu trenutnog BDP-a celokupnog regiona".

Kako kaže, investicije će kroz ovu podršku potencijalno po konzervativnim proračunima EU povećati BDP regiona za 3,6 odsto.

"I, još važnije, povećaćemo udeo bespovratnih sredstava u odnosu na zajmove", dodao je on.

Takođe, ističe da će taj paket u naredne četiri godine omogućiti regionu da izađe još snažniji iz ove pandemije, da bude još bolje povezan i konkurentan i fokusiran na dinamičan privatni sektor.

Plan obuhvata i ogromne ekološke programe koji će biti od koristi mnogim građanima, rekao je on i dodao da će biti završen transbalkanski koridor za prenos struje u regionu, kao i da se radi na uvođenju širokopojasne internet mreže.

Pomažemo i povećanje konkurentnosti privatnog sektoru i pomažemo mladima, kazao je evropski komesar.

"Ovaj paket će omogućiti regionu u narednih četiri ili pet godina da bude snažniji i jači da izađe iz pandemije i da bude inovativniji i prosperitetniji region. Uz ekonomsko investicioni plan želimo da približimo region Uniji i pojačamo našu saradnju".

"Zelena transverzala" u regionu tokom pandemije videli smo kako treba da izgleda saradnja među zemljama na ZB i to treba da bude inspiracija za buduću saradnju i integraciju, dodao je on.

EK, ističe, pruža podršku regionu ZB na tri koloseka: prvi je pojačavanje procesa proširenja EU kroz novu metodologiju, drugi, doneta je odluka da se pregovori otvore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i treći se odnosi na veoma snažan fokus da se region što brže ekonomski približi EU.

Varheji kaže da EU pomaže i pojedinačno svakom partneru , kao i celom regionu za dobrobit građana i privrede.

Dodaje da pandemija sve to otežava i da su zato napori ove godine bili usmereni na pružanje medicinske pomoći, a zatim i na ekonomski oporavak i približavanje ka EU pošto postoji još veliki jaz između regiona i EU.

"Što pre uspemo da preskočimo taj jaz, to ćete vi brže moći da se pridružite", naglasio je Varheji.

Doputovao iz Prišine, nastavlja put Sarajeva

Varheji je u Beograd doputovao iz Prišine, a u petak nastavlja put Sarajeva.

Varheji je na konferenciji za novinare u Prištini, posle sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, izjavio da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, ali da sada države članice EU moraju biti uverene u tako nešto.

"Što se tiče liberalizacije viznog režima, ne postoji nijedan sastanak na kojem nismo razgovarali o ovom pitanju. Pokušavam da nagovorim države članice EU da ponude liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Naša procena je da ste ispunili sve uslove, ali ova procena nije dovoljna, u to moramo da uverimo države članice EU", rekao je komesar, prenosi RTK.

"Danas je za mene dan kada mislim da sam doneo dobre vesti za Kosovo i ceo region. Pred vama je ekonomski i investicioni plan. Od prvog dana smo se obavezali da pomognemo u promeni stvarnosti u ovom regionu, poput ekonomije za preduzeća i građane. Mislim da bi plan ekonomskih ulaganja mogao da bude promena igre za region u roku od tri, četiri ili pet godina", dodao je on.

Prema njegovim rečima, presudno je imati zajedničko ekonomsko polje na Balkanu, jer će ove investicije doneti korist samo ako posluju na regionalnom nivou.

"Kao i kod bilo koje ponude, i ja postavljam neke zahteve: ubrzajte reforme jer ove investicije idu paralelno sa reformskim naporima", poručio je Varhelji u Prištini.

Hoti: Ako ne dođe do uzajamnog priznanja ostaćemo "dve susedne nezavisne države koje se ne poznaju"

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je, nakon sastanka sa Varhejiem, da u dijalogu ima napretka, ali da će, ako na kraju i ne dođe do uzajamnog priznanja Beograda i Prištine, ostati "dve susedne nezavisne države koje se ne poznaju".

On je na konferenciji za novinare rekao i da je postignuti sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa veliki korak ka konačnom sporazumu, ali da potpuna normalizacija može da se postigne samo uzajamnim priznanjem, prenosi portal Reporteri.

"Predani smo dijalogu, jedan mesec, dva meseca ili jednu godinu. Ako ne postignemo konačni sporazum, nemamo šta drugo da radimo. Nastavićemo kao dve nezavisne susedne države koje se ne poznaju", rekao je Hoti.

Varheji je ocenio da je video napredak i posvećenost dijalogu i dodao da zna da pregovori koji moraju da se vode nisu laki.

"Ali to je zamah koji je počeo da se razvija", rekao je Varheji.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, on je rekao da članice EU moraju da se uvere da su ispunjeni svi uslovi, što nije lak zadatak, prenosi Koha.

"To može biti postignuto jedino radom na određenim poljima i postizanjem rezultata", rekao je Varheji.

Broj komentara: 21

Ivana  08. 10. 2020. | 09:22
Poseta ce nam znaciti da vidimo kako se Srbija razvija u pravcu EU!
Ivan  08. 10. 2020. | 10:14
Komesar za prosirenje EU Oliver Varheji treba da ulozi vise truda i energije kako bi Srbija postala clanica EU.
Željko   08. 10. 2020. | 10:45
Poseta visokog zvaničnika EU je prilika da se radi na rešavanju najvažnijih pitanja u regionu, od politike do ekonomije.
Ivan  08. 10. 2020. | 11:22
Mi smo na evropskom putu ali ćemo i čuvati svoje interese
Mare  08. 10. 2020. | 11:59
Nema ništa od priznanja lažne krimogene tvorevine. Taj film niko neće da gleda.
Ksenija  08. 10. 2020. | 12:31
Svaka cast, medjunarodni odnosi Srbije su sve bolji i bolji.
Darija  08. 10. 2020. | 13:03
Napredak Srbije je ocigledan. Nadam se da ce Varheji to javno saopstiti i svima poslati jasnu poruku da je Srbija spremna za clanstvo u EU.
Prvoborac  08. 10. 2020. | 13:34
Veoma bitna i značajna poseta koja svakim svojim trenutkom Srbiji omogućuje dodatne poene u EU.
Bo  08. 10. 2020. | 14:21
To nagovaranje bi bilo kljuc nase pobede.
Deki  08. 10. 2020. | 15:17
Veoma bitan sastanak u Beogradu za dalji razvoj situacije na Kosovu.
Natasa  08. 10. 2020. | 15:49
Ekonomski investicioni plan je izuzetno važan za naš region, kako sa ekonomskog, tako i sa političkog aspekta. Jedna je od najvažnijih tema dolaska Varheija u Beograd.
Mica  08. 10. 2020. | 16:26
Ovakvi susreti postaju sve bolji za nas, pa samim tim i za boljitak na Kosovu.
tamara  08. 10. 2020. | 17:17
Da Srbija hrabro korača evropskim putem dokaz je i ova poseta. Ocekujemo kvalitetan ishod.
Nikola  08. 10. 2020. | 19:00
Napredak Srbije je evidentan bez ikakve sumnje . Nadam se da ce Oliver Varheji to javno saopštiti i svima poslati jasnu poruku da je Srbija spremna za članstvo u EU.
Marko  08. 10. 2020. | 19:32
Srbija se snazno protivi transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u oruzane snage i vazno je da jedinice sacinjene od Albanaca ne mogu da ulaze na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfor-a i lidera Srba na severu.
avanturista  08. 10. 2020. | 20:42
Važno je da Srbija pokaže i dokaže da ima kapacitete da bude članica EU,na obostranu korist.
Sandra  08. 10. 2020. | 23:07
Srbija je ponosna na Vas predsednice!
Tasana  08. 10. 2020. | 23:55
Srbija je svim sprovedenim reformama dokazala svoju motivisanost za članstvo u EU. Naša zemlja je spremna da preuzme sve neophodne korake kako bi bila ravnopravna članica ove međunarodne zajednice.
Dragan  09. 10. 2020. | 01:13
Oliver Varhelji je poručio da okolnosti izazvane kovidom 19 nisu preusmerile pažnju EU sa ovog dela Evrope, da ovaj region ostaje prioritet za Uniju i svakako ima evropsku perspektivu.
Dragan  09. 10. 2020. | 01:55
Spoljna politika Srbije se neće menjati i ona ostaje na Evropskom putu a trudiće se da što bolje i brže ispuni sve uslove koji su na tom putu pridruživanja u EU.
Predsednik Vučić se danas sastao sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem koji je poručio da okolnosti izazvane kovidom 19 nisu preusmerile pažnju EU sa ovog dela Evrope, da ovaj region ostaje prioritet za Uniju i svakako ima evropsku perspektivu.
Deki  09. 10. 2020. | 08:20
Srbija ide ka EU i to je dugorocni cilj nase zemlje.