05. oktobar  2020. 21.16  →  21.25 | Izvor: Tanjug

Srbija zainteresovana za turske bespilotne letelice, u subotu predstavljanje snage srpskog vazduhoplovstva

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras da je Srbija veoma zainteresovana za nabavku turskih bespilotnih letelica - Barjaktar.

"Veoma su nam interesantni sistemi bespilotnih letelica i svakako ćemo ih u budućnosti kupovati više, a da li ćemo postići dogovor sa turskom stranom ili ne, to ćemo da vidimo. U svakom slučaju reč je o veoma dobrim bespilotnim letelicama, moram da pohvalim turske proizvođače", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.
Ističe da je Srbiji uvek u interesu da osnaži i pojača svoju gotovost i spremnost za odbranu.

"Mi nikome niti pretimo, niti ćemo koga da napadamo, ali moramo uvek da budemo spremni da ne bismo bili iznenađeni, kao što su neki nedavno, ipak, bili iznenađeni. I u skladu sa tim preduzimamo sve korake i mere i nije nam lako pošto moramo da izdvajamo značajna finansijska sredstva da bi išli u korak sa zemljama koje su vojno svrstane".

Predsednik je naglasio da je Srbija istinski i iskreno vojno neutralna zemlje, kao i da Srbija želi sama da čuva, brani i štiti svoje nebo, kao i zemlju.

Ipak, to zahteva velika ulaganja, napominje Vučić i dodaje da će to pokazati kao veoma pametno i mudro ulaganje.
"Vidim šta se zbiva u različitim savezima i blokovima i važno je da mi to možemo ekonomski da podnesmo i da nam zemlja ide napred, ali tako da budemo uvek čvrsti i možemo da odvratimo svakog potencijalnog agresora na našu zemlju", zaključio je Vučić.

U subotu predstavljamo snagu srpskog vazduhoplovstva

On je najavio  da će u subotu biti predstavljena sva snaga srpskog vazduhoplovstva i sve što je država u poslednjih sedam godina nabavljala od opreme.

Vučić je kazao da će, ukoliko dozvole vremenski uslovi, u subotu biti održana najveća do sada vojna vežba na kojoj će građanima biti predstavljeni svi najmoderniji helikopteri, avioni, ne samo bombarderi, već i lovci, a prvi put će poleteti i bespilotne letilice.

"Nadam se da će Ministarstvo odbrane i Generalštab obezbediti sve da vojna vežba prođe apsolutno sigurno. Imaćemo najveću vežbu do sada i pokazaćemo svu snagu srpskog vazduhoplovstva", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da će građani moći da uporede sa onim što je srpsko vazduhoplovstvo imalo pre sedam godina, kada smo, navodi, mogli da podignemo svega jedan ili dva Miga 21.

Dvostruki aršini u EU-što priliči Jupiteru, ne priliči volu

Predsednik Srbije kaže da još nije video izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i da ne zna da li se u njemu nalaze i kritike njegovih ranijih izjava o solidarnosti u EU na početku korona krize, kao i primedbe na navodnu policijsku brutalnost u Srbiji, ali je dodao da ne bi bio prvi put da se pokažu dvostruki aršini.

"Nisam video izveštaj EK, ne mogu ništa o njemu da kažem", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li u izveštaju EK postoje kritike na račun njegove izjave da u vreme kovid19 nije bilo solidarnosti među članicama EU, kao i kritike zbog navodne brutalnosti srpske policije tokom protesta u Beogradu.

Vučić je rekao da zna da su tokom rasprave koja je održana pre nekoliko dana u Briselu kritikovane njegove izjave da nije bilo dovoljno solidarnosti u EU na početku korona krize, navodeći da to pokazuje da postoje dvostruki standardi.

"Što priliči Jupiteru, ne priliči volu. Oni imaju pravo da kritikuju nas, mi nemamo pravo da kritikujemo njih i to je uobičajeno", rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da je Srbija na evropskom putu, i da radi na reformama ne zbog EU i da bilo kome udovoljili, već zbog građana Srbije.

Govoreći o kritikama koje se odnose na navodnu policijsku brutalnost, Vučić je opet rekao da su u pitanju dvostruki aršini.

"Zamislite da u nekoj zemlji policija prvi pendrek podigne kad neko zauzme Narodnu skupštinu, a oni premlatiše ljude iz čista mira što se okupljaju protivno dozvoli. Kod nas nikad niko nije imao dozvolu, a mi ih ipak puštamo da viču, šetaju, gađaju koga hoće", istakao je Vučić.

Vučić je novinarima poručio da ga to isto pitaju i pred evropskim komesarom Oliverom Varhejijem, koji dolazi u Srbiju za dva dana jer, kako kaže, i evorpskim zvaničnicima uvek može da kaže sve u lice.

"Mislim da je jedna od evropskih vrednosti demokratsko pravo da kažete šta mislite. Ja ne mogu da se naviknem na to da mi bude zabranjeno da kažem šta mislim i neću to da dopustim, kao što njima dozvoljavam pravo da govore ovakve stvari koje nemaju uvek dovoljno veze sa istinom. Uveren sam da će naši evropski prijatelji uvek biti željni da čuju drugačiji stavi i mišljenje", rekao je on.

Istakao je i da je siguran da će EU da pohvali srpsku ekonomiju koja, kako je istakao, poslednjih godina nešto malo bolje ide nego njihova poslednjih godina.

"Ne verujem da mogu da kažu za ono što je bolje da je lošije, tako da verujem da će biti dobro", zaključio je Vučić.

Evropska komisija će sutra popodne na sastanku komesara usvojiti godišnji Paket proširenja, u okviru kojeg se nalazi i izveštaj o napretku Srbije u svim oblastima o kojima se pregovara u okviru pristupnog procesa.

Ovaj izveštaj Komisije poslužiće, između ostalog, zemljama članicama u dogovoru oko otvaranja novih pristupnih poglavlja sa Srbijom do kraja godine.

Tagovi