Stadion Juventusa (©Reuters)
Stadion Juventusa (©Reuters)

Pukla Serija A? Napoli nije došao u Torino, Juve traži 3:0! De Laurentis se istresao na Đenovi, sad se pravi blesav

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.10.20. | 21:16

Niko ne zna kako će ovo da se završi...

Uprava Serije A u klin, Napoli u ploču, fudbalski šampionat Italije – u ozbiljnom problemu. Iako su mu rukovodioci takmičenja pretili, gazda napuljskog kluba Aurelio De Laurentis isterao je svoje i nije doveo ekipu u Torino na utakmicu sa Juventusom. Po svim propisima, uprava Serije A bi sada trebalo da utakmicu registruje službenim rezultatom 3:0 u korist Juventusa, ali bi tako rizikovala da ih De Laurentis odvuče na sud i uvuče u proces sa prilično nejasnim epilogom.

A o čemu se radi? Pjotr Zjelinski je bio pozitvan na korona virus, De Laurentis je, kako tvrdi, bio prinuđen da čak 16 igrača koji su bili u kontaktu s njim odvede u samoizolaciju u trening centar Kastel Volturno.

Izabrane vesti

Međutim, nije to baš tako jednostavo. Prvo i osnovno, De Laurentis nije bio toliko zabrinut za zdravlje fudbalera kad mu je prošle nedelje u Napulj stigla virusom desetkovana Đenova pa ju je otresao sa 6:0.

Dalje, iako provincija Kampanja jeste Napolitancima poslala dopis u kojem se kaže da bi samoizolacija bila poželjna treba reći da je Serija A pred početak sezone potpisala protokom s Vladom Italije po kome su fudbaleri donekle izuzete od pravila koja važe za ostale ljude. Odnosno, dopis provincije Kampanje – a već ste mogli da čitate u tekstu Željka Pantelića da je De Laurentis tamo vrlo aktivan i pred nastupajuće izbore – za Napoli može da bude samo preporuka, ne obaveza.

Takvo je bar tumačenje Serije A, šta će sud reći – niko ne može da tvrdi. Italijanske provincije su po zakonu donekle nezavisne u odnosu na državnu vlast. Opšta je ipak procena da De Laurentis namerno izvrgava pravila ruglu, između ostalog i zato što mu je povređen Lorenco Insinje. Takođe, ako svi njegovi igrači budu u “samoizolaciji“ u trening centru stećo će Napoli veliku prednost u odnosu na rivale čiji će fudbaleri biti rasuti po reprezentciji.

Juve je svoje obavio. Pojavio se na stadionu, čak objavio i startnih 11, iako Napolitanci nisu ni doputovali u Torino.

Potrebna su nam jasna pravila. Protokol su vrlo jasni kad su ovakve situacije u pitanju. Ovo se moglo predvideti, da će na dan utakmice u nekom timu biti jedan ili dvojica inficiranih igrača. Protokol kaže da u takvim slučajevima samo incifirani idu u samoizolaciju. Tako možemo da nastavimo da treniramo, da igramo kad su slučajevi negativni. Savez je tako odlučio u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja. I svi znamo šta treba da se sada uradi“, rekao je prvi čovek Stare dame Andrea Anjeli, jasno aludirajući da bi utakmica trebalo da bude registrovana službenim rezultatom 3:0 za Juve.

Anjeli je takođe ocenio da se sve ovo ne bi ni desilo da su Napolitanci poštovali sve što piše u tom čuvenom protokolu. Time je suštinski aludirao da sve ovo nije nimalo slučajno.

Da li se to De Laurentis zaigrao? I ako jeste, sme li to neko da mu kaže?

 

 


tagovi

Korona

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara