NOVA REALNOST U VAŠINGTONU: U centru pažnje pitanje kontinuiteta vlade! OVO Tramp mora da ispoštuje ako odluči da preda ovlašćenja
Foto: Profimedia

predsednik sad zaražen koronom

NOVA REALNOST U VAŠINGTONU: U centru pažnje pitanje kontinuiteta vlade! OVO Tramp mora da ispoštuje ako odluči da preda ovlašćenja

Planeta -

Nova realnost u Vašingtonu, povodom činjenice da je predsednik Donald Tramp oboleo od Kovida-19, dovela je u centar pažnje pitanje kontinuiteta vlade i 25. amandman Ustava SAD.

Taj amandman definiše proces nasleđivanja predsednika ili potpredsednika u slučaju da ne mogu da obavljaju svoje dužnosti.

Razlozi da se zamene predsednik ili potpredsednik, koji je prvi u redu da zameni šefa države su smrt, smena, ostavka ili situacije kada su zdravstveno onemogućeni da obavljaju dužnost.

Takve situacije su bile ubistvo predsednika Džona F. Kenedija u novembru 1963. i ostavka predsednika Ričarda Niksona 1974. zbog afere Votergejt, piše Glas Amerike.

Pitanja 25. amandmana su pokrenuta kada je u petak objavljeno da je predsednik Donald Tramp testiran pozitivan na Kovid-19, kao i prva dama, Melanija Tramp.

Potpredsednik Majk Pens i njegova supruga Karen testirani su negativno na virus, saopštio je njihov portparol u petak.

Prema 25. amandmanu, ako se Tramp ozbiljno razboli, mogao bi da se pozove na 25. amandman američkog Ustava i privremeno preda Pensu predsednička ovlašćenja.

Za to je potrebno da uputi pismo predsedniku Senata, republikanskom senatoru Čaku Grezliju i predsedavajućoj Predstavničkog doma, demokrati Nensi Pelosi.

"Nismo ni blizu tome", rekao je u petak jedan zvaničnik Bele kuće.

Prema istom amandmanu, potpredsednik i većina njegovog kabineta ili Kongresa imaju dozvolu da smene američkog lidera "kada predsednik nije u stanju da obavlja svoje dužnosti i obaveze", u kom slučaju potpredsednik odmah preuzima ta ovlašćenja.

Ako predsednik, kasnije, zaključi da može da obavlja svoje dužnosti, mora da ponovo pošalje pismo predsedniku Senata i predsednici Predstavničkog doma u kome navodi da je spreman da nastavi sa predsedničkim radom.

Predsednik bi nastavio svoje dužnosti, osim ukoliko potpredsednik i većina kabineta ne obaveste Kongres napismeno, u roku od četiri dana posle predsednikovog pisma, da predsednik i dalje ne može da obavlja svoje dužnostsi.

Kongres bi onda zasedao u roku od 48 sati i imao 21 dan da donese odluku.

Zaključak da predsednik nije u mogućnosti da obavlja dužnosti mora da potvrdi dvotrećinska većina i u Predstavničkom domu i u Senatu. Ako nema te većine, predsedniku se dozvoljava da nastavi da obavlja svoje dužnosti, stoji u 25. amandmanu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track