Ko i kada treba da obavesti građane o isključenjima struje i vode

Iako ih je ove nedelje bilo nekoliko, planirano isključenje vode zbog radova na cevovodu proteklog vikenda u opštinama Zemun, Surčin i Novi Beograd, još jednom je pokrenulo pitanje ko i kada treba da obavesti građane o situacijama koje im remete elementarne životne potrebe. Da li je dovoljno to što nadležni informaciju o isključenju vode ili struje objave na svom sajtu i proslede sredstvima informisanja?

Iz česme ni kapi, a napolju većini je daleko neka od cisterni za snabdevnje vodom od subote do nedelje ujutro. U zemunskom naselju "Sava Kovačević", kažu, sve bi bilo mnogo lakše da su na vreme saznali i natočili vodu dan ranije.

Jedan od upravnika kaže za RTS, da čim sazna, a to je uvek slučajno, okači obaveštenje za stanare. 

"Da vam kažem mi smo svi registrovani u opštini i oni bi trebalo da nam cirkular pošalju , šalju sms za glasanje, za Novu godinu, za rodjendane šalju nam čestitke, a o tome niko ništa da obavesti", kaže upravnik Srebren Đorđević.

Umesto sagovornika, i iz vodovoda i iz gradske uprave RTS je dobio isti, pisani odgovor. 

Beogradski vodovod šalje redakcijama medija, sa kojima ima dugogodišnju dobru profesionalnu saradnju, nekoliko dana unapred obaveštenja o planiranim radovima, koja uključuju i eventualni prekid u vodosnabdevanju.

Na taj način građani prestonice mogu da se informišu o najavljenim radovima na vodovodnoj mreži kako preko elektronskih i štampanih medija, tako i na internet portalu.

Ostali smo bez odgovora na pitanje da li se razmišlja o drugim načinima obaveštavanja.

Sagovornike smo dobili u nekim od zemalja u okruženju.

"Da bi korisnici što brže dobili informaciju u slučaju prekida vodovodnog sistema koristimo i obaveštenja putem SMS-a i imejla, a i dalje u slučaju planiranih prekida rada obaveštavmo i štampanim obaveštenjima koja stavljamo u poštanske sandučiće ili oglasne table", kaže Brigita Jamnik iz JP "Vodovod i kanalizacija".

Ombudsman: Pravo građana na potpunu informaciju

Zaštitnik građana ponavlja da građani imaju pravo na potpunu i tačnu informaciju o problemima koji ih se tiču.

"Pričaću i sa medijima i sa lokalnom samoupravom, bez želje da se mešam u rad upravnika zgrada ili medija u uređivačku politiku. Mislim da su mediji najpouzdaniji, jer građani prate medije, samo oni unapred treba da znaju, na kom mediju i u koje vreme mogu dobiti tu informaciju", kaže Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

U milionskom Beogradu, mnogo je takvih informacija, bitnih za hiljadu ili nekoliko stotina hiljada ljudi.

Od početka godine bilo je više od 400 planiranih isključenja vode, dodaju li se tome struja, saobrćaj i drugi komunalni radovi, spisak je dug, i bez iznenadnih i ne tako retkih kvarova.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво