Najnovije vesti
Vesti Svet
"OSTALE SU ZNAČAJNE PRAZNINE" Džonson i Fon der Lajen naložili intenzivne pregovore

"OSTALE SU ZNAČAJNE PRAZNINE" Džonson i Fon der Lajen naložili intenzivne pregovore

Britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naložili su svojim pregovaračima da intenzivno rade na pokušaju da premoste praznine koje ostaju između dve strane, jer još uvek postoje "značajne" razlike.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Boris Džonson Foto: Alastair Grant / Tanjug/AP
Boris Džonson

"Oni su podržali procenu oba glavna pregovarača da je postignut napredak poslednjih nedelja, ali da su ostale značajne praznine, posebno ali ne samo u oblastima ribarstva, jednakih uslova i upravljanja", navodi se u saopštenju iz Džonsonove kancelarije, prenosi Rojters.

„Naložili su svojim glavnim pregovaračima da intenzivno rade kako bi pokušali da premoste te praznine“, saopšteno je nakon razgovora.

Džonson je prethodno izjavio da Britanija ima veliku šansu da se sa Evropskom unijom dogovori tako da obe strane budu zadovoljne.

Unija je pokrenula postupak pred sudom pošto je Britanija želela da promeni ranije dogovorene stavke povodom izlaska iz vodećeg političkog evropskog bloka.

- Smatram da ćemo uraditi dobar posao - rekao je Džonson, upitan o budućim odnosima sa EU.

On je dodao da će Velika Britanija napraviti dogovor koji Kanada ima sa EU, ali ako to ne bude moguće, onda će dogovor biti nalik onome koji Unija ima sa Australijom.

- Kako god da ispadne, Britanija je spremna na obe varijante - ocenjuje Džonson.