Najnovije vesti
Vesti Svet
NOVE MERE U KOMŠILIKU Nošenje maske u zatvorenom prostoru biće OBAVEZNO, gosti u kafićima mogu da je skinu SAMO U JEDNOM SLUČAJU

NOVE MERE U KOMŠILIKU Nošenje maske u zatvorenom prostoru biće OBAVEZNO, gosti u kafićima mogu da je skinu SAMO U JEDNOM SLUČAJU

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da se priprema mera obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
knez prevoz maske foto milan ilic (10) Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
knez prevoz maske foto milan ilic (10)

Komentarišući za N1 Zagreb žarište u Popovači Capak je rekao da je to je zaista veliki broj zaraženih, te da je očigledno da je "neko tamo bio veoma zarazan".

- Mi sasvim sigurno pripremamo meru obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. O ostalim merama ćemo razgovarati s pojedinim ekonomskim sektorima i u dogovoru s njima ih donositi - dodao je Capak.

Maske i u kafićima?

Kako navodi Dnevnik.hr, maske bi uskoro mogle da budu obavezne i za goste u ugostiteljskim objektima, ali ne i dok sede za stolom.

- Mesta gde se srećemo s ljudima s kojima nismo u svakodnevnom bliskom kontaktu posebno su rizična za zaražavanje većeg broja ljudi. Kada sedite za stolom, jedete ili pijete, masku nećete morati da nosite - objasnio je epidemiolog Branko Kolarić za Dnevnik.hr.

To bi značilo, prema njegovim rečima, da bi u ugostiteljskim objektima maska morala da se nosi pri ulasku, pri izlasku, pri ustajanju od stola i odlasku u toalet. Navodi se da su razgovori s predstavnicima ugostitelja u toku i da sve bi se svi detalji trebalo da se znaju desetak dana.