Vučić: Nikad nismo bili dalje od kompromisnog rešenja

Nacionalne vesti - Subota 03.10.2020 - 11:38

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

Želimo da sačuvamo mir i stabilnost - gotovo po svaku cenu FOTO: G. Mitić/OK Radio Želimo da sačuvamo mir i stabilnost - gotovo po svaku cenu FOTO: G. Mitić/OK Radio
Vučić se na početku sastanka obratio rečima da mu je teško da govori na takvom skupu.
 
"U Srbiji u svakoj bolji predsednik od predsednika, selektor od selektora i reditelj od reditelja, nije jednostavno govoriti o temama o kojima svi znaju najbolje", navodi i dodaje da će o svojim procenama govoriti nešto otvorenije, iako ne može da bude sasvim otvoren". kaže na početku.
 
"Ono što je za mene najvažnije da kažem jeste da želimo da sačuvamo mir i stabilnost - gotovo po svaku cenu. Slučaj Jermenije i Azerbejdžana nam je pokazao koliko su opasni zamrznuti odnosi", objašnjava predsednik naglašavajući da su se vremena promenila i da moramo da budemo spremni u svakom trenutku svoju zemlju da sačuvamo", navodi on i dodaje:
 
U tom konfliktu videli smo apsolutnu nemoć kompletne međunarodne zajednice. I zato sam protiv stanja zamrznutog konflikta na Balkanu".
 
Istakao je da je dovoljno da jedna regionalna sila kaže ''proterajte ih, napadnite ih'', i niko ništa ne može da uradi, sem da izda dva saopštenja.
 
"Protiv sam održavanja zamrznutog konflikta bilo gde na Balkanu, uključujuči i nateritoriji naše zemlje i od presudnog je značaja da ne doprinesemo razbuktavanju bilo kakvih strasti u BiH, a ne mogu da kažem da nisam zabrinut".
 
Navodi i da se ponosimo da Srbija sama donosi odluke, a naši najvažniji zadaci su teški razgovori oko sitacije na Kosovu i Metohiji.
 
"Uslovi su teški i loši. Moramo dobro da razumemo svoju poziciju, da insistiramo na dijalogu ida gledamo kako da sačuvamo naš narod na KiM. Srba je oko 95.000, imamo i manji pad odlaska, posebno na Severu Kosova. Taj život je život od danas do sutra jer niko ne zna šta donosi sledeći dan i jutro. Zato ćemo dati sve od sebe dati da se približimo kompromisnom rešenju iako mi se čini da nikada dalje od toga nismo bili", kaže.
 
Teme sastanka su "Spoljna politika Srbije" i "Perspektive dijaloga Beograda i Prištine"
 
Predstavnicima medija omogućeno je snimanje uvodnih izlaganja Aleksandra Vučića i koordinatorke Nacionalnog konventa o EU Nataše Dragojlović, koja je počela u 10 časova u Palati Srbija.
 
Nacionalni konvent saopštio je juče da je cilj sastanka da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije.
 
U Konventu navode da je sastanak deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.
 
Na sastanku će govoriti eminentni stručnjaci za spoljnu politiku, međunarodne odnose i evropske integracije, kao i članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: