Simens u Kragujevcu isporučuje 47 tramvaja nemačkom gradu Bremenu 1Foto: FreeImages / fcl1971

U kompaniji Simens mobiliti, lociranoj u Majnd parku nadomak Kragujevca, u toku je završna montaža tramvaja marke „Avenio“, čija je proizvodnja u toj kompaniji startovala u martu ove godine.

U ovoj kompaniji ekskluzivno za naš list kažu da je predviđeno da se krajem godine nemačkom gradu Bremenu isporuči u Kragujevcu proizvedenih 47 ovih tramvaja, od 77 koliko ih je nemački grad ukupno naručio od Simensa.

– U slučaju da grad Beograd raspiše javnu nabavku za železnička vozila, Simens mobiliti će svakako evaluirati i eventualno dostaviti svoju ponudu, kažu u Simensu, komentarišući učestale medijske navode da i gradske vlasti u Beogradu planiraju da naruče određeni kontingent tramvaja od kragujevačkog proizvođača tih vozila.

U kragujevačkom Simensu, u kojem se u dve fabrike, pored tramvaja „Avenio“, proizvode i delovi za druga železnička vozila, trenutno je angažovano oko 800 zaposlenih. Posebno su, ističu, ponosni na inženjerski centar kompanije, „koji privlači vrhunske inženjerske talente iz cele Srbije“.

– Centar trenutno zapošljava dvocifreni broj inženjera koji nameravamo u budućnosti da značajno povećamo – tvrde u ovoj kompaniji.

Napominju da je, trenutno, glavni cilj kompanije „završna montaža i puštanje u rad određenih šinskih tramvaja Avenio za odabrane projekte (kupce), takođe i proizvodnja komponenti za druga železnička vozila“.

Postoji kažu, „plan Vlade Srbije da industrijsko područje Kragujevca poveže železničkom vezom, što bi doprinelo njegovom daljem razvoju“.

Prema saznanjima nadležnih u kompaniji, u idejnoj fazi je i izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca, koja bi prolazila pored Majnd parka, čime bi taj industrijsko-tehnološki kompleks bio povezan sa četvorokolovoznom saobraćajnicom kojom Kragujevac „izbija“ na Koridor 10, a čija bi 16 godina duga izgradnja trebalo da bude okončana krajem ovog meseca, ali i sa brzom saobraćajnicom kojom bi Kragujevac, kod Mrčajevaca, trebalo da bude vezan sa Moravskim i Koridorom 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari