Otvoren prvi deo izložbe ''Efekat pregleda''

"Izložba će u središte pažnje postaviti umetnike i umetnička gledišta koja se prema životnoj sredini odnose s poštovanjem, nasuprot nadmenosti i oholosti (hibris) koje odlikuju naše savremeno društvo", kaže Erić.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.10.2020.

21:10

Otvoren prvi deo izložbe ''Efekat pregleda''
Foto: Depositphotos/lazaros_photos

Prvi deo izložbe "Efekat pregleda" otvoren je večeras u Parku skulptura Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a koordinatori i kustosi projekta su Blanka de la Tore i Zoran Erić.

Prema rečima Blanke de la Tore, kustoska strategija usmerena je na istraživanje različitih formata donošenja odluka i pružanja odgovora na rizomsku zamisao eko lab-ova, u okviru šest područja koja predstavljaju zasebna ali međusobno povezana potpitanja.

Prema Erićevim rečima, projekat se bavi problemom ekološke pravde, kome se može pristupiti samo analizom neraskidivih veza između klimatskih promena i drugih oblika nepravde u pogledu rodne i rasne pripadnosti, korporativnog imperijalizma, starosedelačkog suvereniteta i značaja dekolonizacije i izmeštanja čoveka iz središta sveta, radi stvaranja novog stanja svesti koje neće ugrožavati biodiverzitet planete.

"Zasebne celine predstavljaju: Rod, Rasa, Kolonijalni trag, Vodotopije, Bez ivica, Pouke starosedelaštva, Nakon antropocena i Povratak u budućnost", kaže Blanka de la Tore.

Zbog izbijanja epidemije projekat će se odvijati u dve faze.

Prvi deo otvaranja izložbe "Efekat pregleda" počeće sutra u vidu instalacija u Parku skulptura Muzeja.

Sve do starta drugog dela izložbe planirana je izrada murala, umetničkih intervencija u gradskim i vangradskim područjima, sprovođenje aktivističkih projekata u saradnji s lokalnim ekološkim inicijativama i lokalnim zajednicama... radionice sa umetnicima i obrazovnim programima, kao i predavanjima i panel diskusije sa ograničenim brojem ljudi u Muzeju i partnerskim ustanovama ili preko Interneta.

Drugi deo izložbe obuhvatiće radove više od 50 umetnika u zgradi Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 19. juna do 20. septembra 2021. godine.

Svi umetnici koji učestvuju u prvoj fazi predstaviće nove radove ili će konceptualno povezati svoje projekte iz eksterijera s radovima koji će biti prikazani na izložbi u Muzeju 2021. godine. Osim toga, a i da bi se zauzela globalna perspektiva koja bi mogla da obuhvati i viziju za čitavu planetu, u projektu će učestvovati i transnacionalna mreža saradnika i partnera koji će dalje istraživati glavne teme i problem ove inicijative.

Zato će u mreži učestvovati, između ostalih, više organizacija i muzeja iz celog sveta, a baviće se svojom lokalnom problematikom, što će omogućiti da se u okviru projekta zamisli i drugačija, nova integralna ekološka svest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: