Voleo je da piše stihove, a to je malo ko znao; Pročitajte pesme Pavla Vuisića

Legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge, Mirjane Vuisić, nalazi se u Udruženju ''Adligat'' i deo je stalne muzejske postavke na Banjici. U legatu se može videti mnoštvo Pajinih ličnih predmeta kao na primer set njegovih lula, svežanj ključeva sa ključem kamiona koji je vožen u kamiondžijama, ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.10.2020.

18:35

Voleo je da piše stihove, a to je malo ko znao; Pročitajte pesme Pavla Vuisića
Foto: Adligat

''Volim samo one zbog kojih ne moram da se odričem sebe da bi im se dopao''

''Neki ljudi ostave iza sebe nešto tek kad čučnu''.''Ko izmisli nedostajanje, pamet mu nedostajala.''; ''Ponekad nakon razgovora sa nekim ljudima čovek oseti potrebu da prijateljski pomiluje kamen, osmehne se drvetu i sa puno poštovanja skine kapu pred magarcem...'' govorio je jedan od najomiljenijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, Pavle Vuisić (1926-1988) čija je godišnjica smrti juče i danas obeležena u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u kojem se nalazi njegov legat.

Ova godišnjica je posebna i zbog toga što je supruga Pavla Vuisića, Mirjana Vuisić, sa Pavlom provela tačno 32 godine u braku, a sada se navršilo 32 godine od njegove smrti, pa je ''sa Pavlom provela isto vremena kao i bez njega, a zapravo neprekidno – sa njim.“ Zato je odlučila da ovaj dan obeleži još jednim obogaćivanjem legata u Adligatu: na godišnjicu je poklonila desetine fotografija, od kojih su mnoge nepoznate, nastale tokom snimanja filmova iza scene ili tokom priprema za snimanje, kao i mnoštvo fotografija iz njenog i Pajinog privatnog života.

''Mirjana Vuisić je bila lepotica, a i sada je veoma šarmantna dama. Ali kada pogledate njene fotografije u mladosti, od kojih je mnoge snimio njen brat Mihailo Jovanović, jasno je zašto se Paja zaljubio. Inače, Pajine fotografije su velika retkost, on nije voleo da se slika. Počastvovani smo što čuvamo njihovu zaostavštinu i što imamo prilike da je pokazujemo javnosti'', kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.
Foto: Adligat
Povodom godišnjice, održan je prigodan pomen na groblju a u sedištu Udruženja Adligat na Banjici u organizaciji opštine Voždovac povodom Dana evropske baštine, organizovano je predavanje o Pavlu Vuisiću i čitanje njegove poezije, a tokom ovog događaja o životu sa njim, o tome koliko nije voleo glumu kao ni sistem u kojem je živeo, prisutnima je govorila supruga, Mirjana Vuisić.

Predavanje je snimljeno za posebnu audio arhivu Adligata.
Foto: Adligat
Jedan od najznačajnijih eksponata svakako je originalni Pajin testament, koji je takođe pročitan ovom prilikom a čija je integralna verzija, umesto cenzurisane, postala dostupna javnosti tek pod pritiskom Udruženja Adligat. U testamentu Pavle Vuisić zahteva da mu šestorica popova pjevaju na sahrani, ali u sebi tako da ih on ne čuje i da mu „nijedan komunist“ ne drži govora, „ali niti jedne riječi ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, j... mater.“ Da li ste znali da je Pavle Vuisić bio i pesnik? Pročitajte kako je pisao Pavle Vuisić.

''A kad ja pretvorim''

''A kad ja pretvorim

Ove svoje

Goleme ruke u kamen

A kad ja pretvorim,

Nikom se neće znati znamen

Onda kad ja pretvorim

Ove svoje umorne ruke

U kamen.''

''Bože, učini''

''Bože, učini

Da umrem ove noći,

Bože koji si svemoguć

Učini tako

I budi miran,

Platiću.

Znam, i ti si korumpiran.''

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: