Vesti

0

Hoti: Sporazumima koje danas potpisujemo ulazimo u novu fazu međudržavne saradnje

Autor: KP

Izvor: Beta

Hoti: Sporazumima koje danas potpisujemo ulazimo u novu fazu međudržavne saradnje

Izvor: Foto: prtscr youtube

Hoti je na zajedničkoj sednici vlada Albanije i Kosova govorio o suočavanju Kosova sa pandemijom COVID-19 i uticaju na kosovsku ekonomiju.

"Prolazimo kroz posebno vreme zbog pandemije koja nas je koštala života građana, uticala na načine na koje vidimo svoj život sada i u budućnosti. Naš ekonomski i zdravstveni sistem je pogođen. U slučaju Kosova, sada vidimo rezultate dobro organizovane akcije, koordinacije sa drugim institucijama i koordinacije sa zemljama regiona", kazao je on.

Prema njegovim rečima Kosovo se suočava sa malim brojem novih slučajeva infekcije i onih sa smrtnim ishodima.

"Ovu godinu možemo završiti padom ekonomije sa -1 na -3 procenta, dok su predviđanja koja smo imali bila -11 procenata", kazao je Hoti.

Na sastanku je potpisano 14 sporazuma i memoranduma, među kojima i dodatni protokol Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva između ministarstava dve zemlje za prevazilaženje COVID-19 kao i zajednički godišnji kalendar kulturnih događaja između Ministarstva kulture, omladine i sporta dve zemlje.

Potpisan je i sporazum o koprodukciji filma i o saradnji između Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Ministarstva kulture Albanije.

Sporazum između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa je sledeći sporazum, dok su dve vlade potpisale i Sporazum o saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja Kosova i Ministarstva finansija i ekonomije Albanije za mobilnost na radu kao i memorandum o saradnji između Ministarstva obrazovanja i nauke Kosova i Ministarstva obrazovanja, sporta i omladine Albanije za Zajedničku digitalnu platformu preduniverzitetskog obrazovanja.

Takođe su potpisani i protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o saradnji između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije za međusobnu saradnju u oblasti bezbednosti kao i Memorandum o saradnji za uspostavljanje 5G digitalnog koridora i olakšavanje kretanja u budućnosti između Ministarstva ekonomije i životne sredine Kosova i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Albanije.

Među dokumentima koje su danas potpisali predstavnici dve vlade su i Sporazum između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na porez na dohodak i kapital i o sprečavanju fiskalnih utaja, kao i Sporazum između Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Albanije o osnivanju Radne grupe za uspostavljanje Zajedničkog fonda za podršku Preševskoj dolini.

Potpisan je i memorandum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu Kosova i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Albanije o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja i između dve vlade o primeni uzajamnih olakšica u carinskim postupcima, odnosno o kontroli ulaska i izlaska robe.

Današnji sastanak je šesti zajednički zajednički sastanak dve vlade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR