Otvorena elektronska čitaonica u Studentskom domu Mika Mitrović 1Foto: Pixabay/Pexels

U Studentskom domu „Mika Mitrović“ u Beogradu danas je otvorena elektronska čitaonica za slepe, slabovide i osobe sa invaliditetom, prva te vrste u studentskim domovima u regionu, saopštio je Studentski centar „Beograd“.

U toku je i obuka studenata za korišćenje nove čitanonice zahvaljujući kojoj će im biti na raspolaganju asistivne tehnologije koje će im omogućiti lakše učenje, ali i privatnost u komunikaciji i komfornu upotrebu savremene računarske tehnologije i internet, navedeno je u saopštenju.

U okviru elektronske čitaonice, slabovidim studentima omogućeno je korišćenje elektronske lupe koja ima mogućnost uveličavanja, menjanja kontrasta, osvetljenja i boje sadržaja.

Lupa pomaže i pri upotrebi materijala u digitalnoj formi, gde softver omogućava uvećavanje sadržaja ekrana, menjanje kontrasta, boje, ali i čitanje sa obeležavanjem sadržaja.

Slepim studentima je na raspolaganju kamera i softver koji može da „prepozna“ štampani tekst i da ga pročita, a potom i sačuva kao tekstualni ili audio dokument.

Studentima će biti korisna i mogućnost da štampani udžbenik sačuvaju kao audio dokument i kasnije ga slušaju, kada im to odgovara.

Na raspolaganju je i softver – čitač ekrana koji sadržaj i sve aktivnosti korisnika izgovara na velikom broju jezika po izboru.

Ektronsku čitaonicu koriste i drugi studenti kao dobar način da prilikom učenja stranog jezika, provere i nauče pravilno akcentovanje reči.

Studentima koji koriste invalidska kolica u elektronskoj čitaonici je na raspolaganju sto podesiv po visini i nagibu ploče, kao i dva držača podlaktice, koja olakšavaju rad.

Elektronska čitaonica koristiće i studentima koji imaju ograničene pokrete ruku, budući da su im na raspolagalju tastature sa uvećanim tasterima sa i bez štitnika, specijalni miševi, odnosno trekbol i džojstik, ekran osetljiv na dodir i svič sa tasterima.

Studentima koji ne mogu da koriste ruke u ovoj učionici je omogućeno korišćenje specijalne kamere „Eye Tracker“ koja omogućava da se upravlja računarom pomoću pogleda i „naočare“ koje omogućavaju da se koristi računar pokretima glave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari