Najnovije vesti
Vesti Društvo
Samo dve nedelje su bili bez mera i KORONA JE "PODIVLJALA" Ovaj grad u Srbiji uveo je VANREDNU SITUACIJU, ulice i kafići prazni

Samo dve nedelje su bili bez mera i KORONA JE "PODIVLJALA" Ovaj grad u Srbiji uveo je VANREDNU SITUACIJU, ulice i kafići prazni

Dan nakon što je Krizni štab u opštini Trstenik ponovo uveo vanrednu situaciju, kafići su poluprazni, manje je prolaznika na ulicama, a u svakom zatvorenom prostoru ljudi nose maske. Vrag je, kažu, odneo šalu, kada je samo dve nedelje nakon ukidanja određenih mera, Štab ponovo pooštrio mere.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
trstenik Foto: S. Milenković / RAS Srbija
trstenik

Nadležni uveravaju da razloga za paniku nema i da je odluka o uvođenju vanredne situacije doneta po preporuci Zavoda za javno zdravlje Kruševac i usled činjenice da je od 11 novoobolelih u Rasinskom okrugu, njih 10 upravo iz Trstenika.

Dalje širenje kovida 19, dodaju, mora da se saseče u korenu, iako je u Trsteniku, u kom živi više od 40.000 ljudi, od početka pandemije registrovano nešto više od 100 potvrđenih slučajeva, pišu "Novosti".

Komunlana će češće obilaziti kafiće

- Odluku smo doneli da bismo preventivno delovali. I u periodu kada je odluka bila van snage, primenjivali smo mere koje su propisane na republičkom nivou. Odluku o pooštrovanju mera doneli smo kako bi sprečili dalje širenje virusa. Nisam želela da oklevam sa donošenjem odluke, koja nije odraz eskalacije kovida 19, već se ispitivanjem kontakata utvrdilo da je do transmisije virusa došlo, pre svega, u ugostiteljskim objektima - kaže Milena Turk, predsednica opštine.

Pročitajte još

Zato za vikend kafedžijama slede pooštrene inspekijske kontrole i češći obilasci Komunalne policije.

Od zgrade Opštine do Doma zdravlja primećuju se pune kanistere natrijum-hipohlorta. Meštani ponovo nose kantice napunjene tečnim dezinfekcionim sredstvom za svoja domaćinstva. U svakoj ambulanti oseća se jak miris sredstava za dezinfekcionu zaštitu.

- Blaga tendencija rasta pozitivnih slučajeva, vidi se samo u poslednjoj nedelji septembra, gde smo od 39 briseva, imali devet pozitivnih nalaza. U prvoj nedeji smo imali tri pozitivna od 14 briseva, u drugoj takođe tri od 17 testiranih, a u trećoj pet pozitivnih nalaza od 18 uzorkovanih - objašnjava dr Žaklina Ristić, pomoćnica direktora Doma zdravlja.

Pročitajte još

Radno vreme kovid-ambulante i dalje je od 7.00 do 19 sati. U sredu je bilo 48 pregleda, ali čak 36 kontrolnih. Nije propisan nijedan rendgenski snimak, čekaju se rezultati 6 PCR testova.

Strah od ukrštanja kovida i gripa

- Za sada imamo samo lakše kliničke slike, ali važno je da sprečimo moguće ukrštanje kovida 19 sa sezonskim gripom - kaže dr Ristić.

Pacijenti u Domu zdravlja uglavnom su stariji, i kažu nam da dolaze radi kontrola. Penzionerka Slavka Ilić tvrdi da su stariji odgovorniji od mlađih, da ne izlaze često i svuda nose maske.

- Moj muž je, nedavno, pre operacije katarakte bio testiran na virus korona, kako pravila nalažu i bio je negativan, tako da smo i s te strane bili rasterećeni - priča Slavka.

Pročitajte još

Trstenički kraj čuven je kao povrtarski.

- Narod kupuje povrće koje jača imunitet. Možda se narod ponovo malo uplašio da izlazi na ulice, ali vode računa da se hrane kako su navikli, pa dolaze na pijacu. Ovde nudimo "imunitet" sa naših plodnih oranica - uverava nas Milijana Jovanović iz Beljika.

Stigle vakcine za sezonski grip

U Trstenik je stiglo 2.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa i vakcinacija će početi od ponedeljka. Lekari apeluju na sugrađane da ne stvaraju gužve, kao i da se zaštite ukoliko su stariji od 65 godina, a naročito ako su hronični bolesnici. Trstenički Dom zdravlja naručio je veću količinu doza, upravo zbog velikog interesovanja pacijenata.

VIDEO: Kako korona ulazi u ljudske ćelije