Život

Petak, 02.10.2020.

10:35

Umetnica je vanbračna ćerka bivšeg kralja, a sada je zvanično postala princeza

Belgijski sud zvanično je u četvrtak proglasio umetnicu Delfinu Boel "belgijskom princezom", čime je dobila sedmogodišnju bitku da joj se dodeli titula, s obzirom na to da je bivši kralj Albert Drugi njen otac.

Izvor: B92, Tanjug

Umetnica je vanbračna ćerka bivšeg kralja, a sada je zvanično postala princeza
Foto: Getty/Mark Renders / Stringer

Belgijski Apelacioni sud je dodelio je Boel titulu nakon što je DNK analizom potvrđeno da je bivši monarh njen otac, saopštili su njeni advokati.

U saopštenju se ističe da je Boel "potpuno zadovoljna" presudom, prenosi Rojters.

Advokat bivšeg belgijskog kralja rekao je ranije da Delfine može da dobije titulu princeze isključivo kraljevskim dekretom, a ne odlukom suda.

Bivši belgijski kralj Albert Drugi konačno je u januaru ove godine priznao da je otac Delfine Boel, nakon što je više od decenije osporavao njen zahtev za priznavanjem očinstva.
Foto: Getty/Mark Renders / Stringer
Delfinina majka, baronesa Sibil de Selis Lonšan, tvrdi da je sa Albertom bila u vezi dugoj 18 godina pre nego što je proglašen za kralja.

Glasine o vanbračnom detetu bivšeg belgijskog kralja prvi put su se pojavile 1999. godine, u neautorizovanoj biografiji njegove supruge kraljice Paole.

Delfine Boel je prvi put rekla da je kralj Albert Drugi njen biološki otac u jednom intervjuu 2005. godine.

Međutim, ona svoja prava na sudu nije zatražila sve do 2013. godine, kada je njen otac abdicirao, čime je izgubio pravo na imunitet od krivičnog gonjenja.

Bivši belgijski kralj Albert Drugi odbijao je da uradi DNK test radi utvrđivanja očinstva po odluci suda, sve dok mu nije izrečena kazna od 5.000 evra po danu za dalje odlaganje njenog sprovođenja.

U januaru ove godine 86-godišnji bivši kralj Belgije izjavio je da priznaje Delfinu Boel kao svoje četvrto dete, nakon što je, kako on tvrdi, za to saznao na osnovu rezultata DNK testova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

18 h

Podeli: