Prva predizborna debata Trampa i Bajdena - utisak važniji od tema

Pre dva dana je održana prva predizborna debata na izborima u SAD. Sagovornici RTS-a su ocenili da izbore neće odlučiti teme, već to koliko će birača odustati od toga da izađu na izbore.

Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović je rekla da je tokom prve debate pratila da li će Bajden biti dezorijentisan i da li će napraviti gaf koji će ga napraviti kao starca koji ne bi mogao da vodi zemlju.

"Pošto se to nije desilo, mislim da je prva runda bila za njega, da je on više dobio nego što je izgubio i da je dobro iskoristio ovo vreme, jer se nijednom nije zapleo i ništa pogrešno nije rekao", navela je Smajlovićeva tokom gostovanja u emisiji Četvrtkom u 9 na RTS-u.

Dodala je da je Bajden bio odlučan kada je Tramp pokušao da ga uzdrma i da ju je prijatno iznenadio u smislu da nije pokazao da je onakav kakvim ga Tramp opisuje - "Pospani Džo".

Ljiljana Smajlović je naglasila da smo navikli da Tramp ruši sve tabue i da kaže kako krši sva pravila.

Urednik sajta o predsedničkim izborima u SAD i asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić istakao je da bi trebalo imati na umu da učinci debate najčešće nisu veliki.

"Bilo je samo nekoliko istorijskih primera u kojima su debate dale momentalne uticaje na to koliko građana podržava kog kandidata. Recimo, 1976. godine kada je podrška Karteru nakon prve debate sa Fordom opala sa 57 na 51 posto", rekao je Krstić.

"Tri odsto populacije popravilo mišljenje o Bajdenu" 

Kada je reč o debati Trampa i Bajdena, Krstić je ukazao na podatke agencije Ipsos koja je u saradnji sa jednim američkim sajtom radila istraživanje. Prema tim podacima je oko tri procenta ukupne populacije popravilo svoje mišljenje o Bajdenu.

"Ovde je bitka za neopredeljene birače i deluje da je Bajden u toj bici bolje prošao", kazao je Krstić.

Dodao je da su argumenti u poslednjoj debati izostali i da je važnije bilo videti ko se kako postavio.

"Džozef Bajden je ostavio utisak nekoga ko je stamen ili ko je dovoljno pribran da vodi jednu ozbiljnu debatu na ozbiljne teme i ko ni u jednom trenutku ne odaje utisak senilnog starca kako ga predstavlja Donald Tramp, koji je lestvicu u ovoj debati postavio previsoko", kazao je Krstić.

Istakao je kako je Bajden koristio određene trikove, poput direktnog obraćanja u kameru i time je pokušavao da pošalje poruku empatije sa građanima čiji su članovi porodice preminuli od koronavirusa.

Ljiljana Smajlović je rekla da se ni Bajden u debati nije ponašao onako kako se predstavlja u kampanji.

"On u kampanji nama kaže vratićemo onu staru Ameriku. On je čovek nostalgije za tim kako je pre Trampa sve divno bilo, jer je Tramp akcident. Nije Tramp njemu rekao ni da je klovn, ni da je lažov. Nije mu rekao 'stop yapping, man'. To je sve uličarski žargon. To nismo navikli od Bajdena", kazala je Smajlovićeva.

"Birači će se zapitati u čemu je razlika između dvojice kandidata" 

Dodala je kako je videla da neki članovi Demokratske stranke da će takvo ponašanje Bajdena neke birače podstaći da se upitaju u čemu je razlika između dvojice kandidata. Navela je da su Amerikanci očajni jer nisu predvideli takav nivo političke kulture.

"Pre se sedelo i govorilo u rukavicama, ko je malo veštiji i svi su se takmičili u tome da se drže nekog nivoa i ideala. Onda je došao Tramp i rekao, ma kakav vaš nivo, sad ćete da vidite šta ću da uradim sa vašim nivoom i pobedio", kazala je Smajlovićeva.

Kolumnistkinja Nedeljnika je ocenila da se izbori neće dobiti na temama.

"Ako Tramp dobije elektorske glasove, ja mislim da će dve stvari biti - jedna, taj strah od nasilja i rasnih nemira i strah od građanskog rata. Mi čitamo kako se ljudi naoružavaju i to ne samo što kupuju oružje. Oružje kupuju za 90 odsto više nego pre, nego je nestalo municije", kazala je Smajlovićeva i naglasila kako je u zemlji strašna napetost

Milan Krstić je naveo da je u velikom broju državama promenjen zakon u vezi sa glasanjem poštom zbog epidemije koronavirusa i da će veliki broj građana i glasati poštom.

"Američka poštanska služba nije baš najbolja na svetu i to je jedna od stvari zbog koje je Tramp i kritikovao poštu i verovatno je to jedan od njegovih aduta gde bi mogao da osporava rezultate izbora. Ja iskreno mislim da, iako on daje signale da će osporiti rezultate izbora, neće imati podršku svoje partije za takav potez jer bi to zaista bio udar na jedan od temelja američke demokratije, a to je poverenje u izborni proces", kazao je Krstić.

Dodao je Tramp propustio da osudi i desničarske ekstremiste i da je svu pažnju usmerio na levičarske, na Antifu i ostale organizacije.

"Kada se osudi Antifa, to nije poruka koja prija samo ultradesničarima, ta poruka prija i nekim konzervativno orijentisanim građanima koji u Antifi vide neku vrstu anarhističke grupacije, tako da je to poruka koja je upućena i njegovoj bazi. Propuštanje da se osude ekstremni desničari je pokušaj da se maksimizuje broj građana koji će na desnici podržati Donalda Trampa", istakao je Milan Krstić.

"Trampova glavna baza su policija i vojska" 

Ljiljana Smajlović je navela da Tramp ne može da osudi policijsko nasilje, jer su njegova glavna baza policija i vojska.

"On ne može da osudi desnicu, zato što je to njegova baza. On je čovek koji je sa manjinom glasova uspeo da postane predsednik. On tu manjinu ne sme da antagonizira", kazala je Smajlovićeva.

Dodala je da Tramp govori samo one stvari koje će da motivišu njegove birače da izađu na izbore i da nastoji da se predstavi kao kandidat reda i mira.

"U Americi su sada svi otišli dalje od centra da bi privukli što više birača. Meni je stvarno deplasirano kad kažu to da Tramp nije osudio nešto i da nije pokušao da pomiri naciju. Nije njegov cilj da pomiri naciju. Njegov jedini način da ponovo postane predsednik, a to mu je uspelo 2016, je da još više razbesni naciju", kazala je Ljiljana Smajlović.

Milan Krstić je naveo da je Donald Tramp uspeo da pobedi u određenim državama zbog toga što je obećao da će obnoviti industriju u krajeve iz kojih su se fabrike, kao posledica trgovinskih sporazuma, preselile u Kinu i druge zemlje.

"Tramp bi sa lakoćom pobedio da se nije pojavila pandemija" 

Ljiljana Smajlović je ocenila da bi Tramp sa lakoćom mogao da dobije izbore da se nije pojavila pandemija koronavirusa, ali i napomenula je da je u SAD trećina nacije uverena da je njihov centar za zarazne bolesti preterivao sa procenama kako bi Trampa doveo u političku neprijatnost.

Krstić je napomenuo da je ekonomija Amerike krenula da se oporavlja i da je to jedan od Trampovih aduta.

"Oporavak ide nešto brže nego što se mislilo, nezaposlenost se smanjuje. Međutim, tempo oporavka nije takav da bi on, na karti ogromnog ekonomskog uspeha koji je imao uz faktor sreće, ali i mere koje je donosio, mogao da profitira na izborima", kazao je Krstić i istakao da bi Tramp definitivno mogao da pobedi, samo da nije bilo kovid krize.

Dodao je da bi imenovanje novog sudije Vrhovnog suda moglo da znači da bi Republikanci pokušali da sudskim putem promene zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je donesen za vreme mandata Baraka Obame.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво