Najnovije vesti
Vesti Svet
ISPOVEST NAJBOGATIJEG HRVATA Balansira između Plenkovića i Milanovića, Splita i Zagreba, i kaže da mu "BOGATSTVO NIŠTA NE ZNAČI"

ISPOVEST NAJBOGATIJEG HRVATA Balansira između Plenkovića i Milanovića, Splita i Zagreba, i kaže da mu "BOGATSTVO NIŠTA NE ZNAČI"

Ni Ivica Todorić, ni Emil Tedeski. Kako prenose hrvatski mediji za trenutno najbogatijeg Hrvata slovi - Branko Roglić, vlasnik firme "Orbiko" koja posluje u 20 država, a ostvaruje godišnji prihod od oko dve milijarde evra.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Branko Roglić Foto: HRT / youtube
Branko Roglić

Međutim, kako tvrdi, za njega epitet "najbogatji" ima totalno drugo značenje.

- Ja sam najbogatiji kad sam sam, s prijateljima i kad lovim ribu. Meni milioni ne znače ništa, pravome preduzetniku. Preduzetništvo nije luksuz, nisu avioni, nisu zlatni tepisi. Preduzetništvo je briga za ljude i ja to tako držim. Moje bogatstvo namenjeno je za to da mogu da platim radnike ako firma dođe u krizu dok ona prođe. Ako želite da budete čovek i pravi preduzetnik, najpre ćete platiti radnike, pa dug bankama, pa zatim dobavljače i tada ćete podeliti profit - rekao je u intervjuu za HRT Roglić.

Ušao u partiju, pa ga smenili

On je govorio o svojim počecima.

- Zaposlio sam se u splitskoj kompaniji Industrija za radioelektroniku i telekomunikacije. Nakon toga sam došao u Hrvatsko proleće (masovni nacionalistički i secesionistički pokret u Hrvatskoj iz 1971.). Kao mladi komercijalni direktor ušao sam u partiju - Savka, Tripalo, Hajduk, Dinamo. Ali, nakon dva meseca Tito je promenio mišljenje i došlo je Karađorđevo. Smenjeni su i Savka i Tripalo i svi mi koji smo na tragu Hrvatskog proleća ušli u partiju bili smo izbačeni. Tada kada ste bili izbačeni iz partije odmah ste bili smenjeni s radnog mesta, samo jedan dan kasnije - objasnio je Roglić.

O Plenkoviću i Milanoviću...

Tvrdi da ima dovoljno znanja i iskustva te dovoljno želje da svakom u domovini kaže šta je dobro, a šta nije.

- Svakome ko utiče na moj posao i na moje radnike želim da kažem svoje mišljenje kako on to radi - rekao je Roglić.

Na pitanje u kakvim je odnosima s hrvatskim političarima rekao je da je po habitusu kapitalista i desni, a po srcu je levi.

- Ne mogu da podnesem da mi radnik ne dobije platu, da mi radnik ne živi dobro. Nastojim da prosečna plata u firmi bude maksimalna koliko je to moguće, a uvek računajući na dugoročno održivo poslovanje - rekao je.

Pohvale i za Milanovića i za Plenkovića
Foto: Tanjug/AP
Pohvale i za Milanovića i za Plenkovića

Dodao je da je ponosan na saradnju s bivšim predsednikom Stjepanom Mesićem kojem je bio savetnik kao praktično nepoznat preduzetnik.

- Poznajem leve i desne, veoma cenim premijera Plenkovića i ovog časa nemamo boljeg premijera ni na levoj ni na desnoj strani. S druge strane poštujem i Milanovića koji je pošten čovek, malo iskričav, ali to je dobro. Ta kombinacija i jednog i drugog mogla bi da bude vrlo dobra za razvoj hrvatske države i za naš put u Evropu. Njih dvojica u stanju su da nas vrate u Evropu - smatra Roglić.

Komentarisao je i trenutni sukob hrvatskog premijera Plenkovića i predsednika Milanovića.

- To nisu sukobi. To su iskrice, to nije ništa, ne vidim to kao sukob. Bitna je strateška stvar - da su obojica za Evropsku uniju i povratak Hrvatske kući - rekao je Roglić.

Malo Zagreb - malo Split

Na pitanje je li tačno da je među najbogatijim Hrvatima, a da se to baš i ne vidi, rekao je:

- Imam brod 8,90 metara. Ja sam ribar u duši, niko me neće izvaditi iz mog društva, mojih prijatelja iz detinjstva. Ja se držim njih i sasvim mi je lepo. Imam svoj brod, imam svoju Makarsku gde živim, imam svoju župu, porodično imanje u zaleđu Makarske, imam svoj Zagreb, imam Split i ja se u tom krugu vrtim. Naravno, putujem i u zemlje gde imam preduzeća, ali u poslednje vreme sve manje i manje - rekao je Roglić.