Krivokapić: Partizane i četnike, bjelaše i zelenaše treba ostaviti da se "teraju po šumama istorije" 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kandidat za premijera tri pobedničke koalicije, koje su formirale većinu u parlamentu, Zdravko Krivokapić kaže da građane ne treba opterećivati raspodelom resora i da je to stvar dogovora političkih subjekata i poručio da se tako nešto ne radi u medijima. –

„Predlog sastava Vlade, plan i program, predstavljaju se javnosti tek kada se postigne dogovor i artikulišu ciljevi i prioriteti. Sve ostalo je pomalo nedolično i opterećuje sve nas,“ piše Krivokapić u autorskom tekstu za podgoričke Vijesti.

Prema njegovim riječima, najvažniji izazov u ovom trenutku je ekonomija, a „partizane i četnike, bjelaše i zelenaše“ treba ostaviti da se „teraju po šumama istorije“.

„Vratimo ih u knjige i naučne radove odakle su ih namerno izvukli političari propale ekonomije koji su svoju nesposobnost u ekonomskoj, ali i lošu nameru u pravnoj sferi pokrivali temama koje, ogroman deo stanovnika Crne Gore, realno ne opterećuju. Ne sumnjam da je svaki odrastao građanin izgradio svoj odnos prema tradiciji, istoriji ili veri. To mu u budućnosti niko ne može i ne treba oduzeti. Takve teme, koje su uvek interesantne sa naučnog aspekta, u narednom periodu prepustimo naučnicima!, naveo je Krivokapić.

Aktuelna ekonomska situacija, ocenio je Krivokapić, u Crnoj Gori nije ružičasta i podseća ga na „veliki i siguran brod koji su dosadašnji vladari razvalili da bi svako plutao na svom, što većem, parčetu drveta“.

„Sadašnje panično zapošljavanje kadrova koje je, izgleda, teren prepoznao, dodatno opterećuje budžet i govori o patriotizmu sa nulom patriotizma i brige o sugrađanima“, naveo je Krivokapić.

Crna Gora ipak ima toliko prilika za ekonomski oporavak da mu se, kako ističe, čini da je do smene vlasti došlo u poslednjem, ali i dalje dobrom trenutku.

„Crna Gora je idealno mesto za digitalne nomade.

Vork and Travel šanse treba shvatiti i metodično prihvatiti. Poljoprivreda prosto vapi za stvarnom podrškom i ozbiljan plan se mora što pre napraviti i sprovesti“, ocenio je on.

Krivokapić je dodao da je ono što može da obeća da će nadzirati rad svakog ministarstva i to na dnevnoj bazi.

„Pratiću tok novca do poslednjeg centa. Zato sam već pokrenuo IT sektor. Navikli smo da na ministre gledamo kao na bogove. Nisam siguran da će u Ministarstvu, kakvo treba da fomiramo, imati druge motive za posao osim shvatanja da se žrtvuje za narod pod budnim okom tog istog građanina“, naveo je Krivokapić i istakao da je važno da sve političke partije prepoznaju ovaj novi momenat.

U politiku ne bi trebalo da ulaze oni koji žele moć ili koji misle da su nesposobni za bilo šta drugo.Niko u Crnoj Gori, a ni u međunarodnoj zajednici, čiji smo realan deo, neće više tolerisati korupciju i kriminal ili nesposobnost. Nakon svih obavljenih razgovora u jedno sam siguran: povratka na staro nema! Oni koji se nadaju drugačijem ishodu grdno će se razočarati“.

U Vladi nam trebaju ljudi koji ovakav zadatak doživljavaju kao veliku žrtvu, spremni da potroše značajno vreme svog života, svesni, koliko će, do svake sitnice, biti kontrolisani i od domaćih i od međunarodnih faktora. U ovom slučaju važan je proces. Postavljeni ciljevi se kroz dogovorenu strategiju moraju dostići. Radnici u novim Ministarstvima pa i ministri će biti smenjeni ukoliko se pokažu kao nestručni i nesposobni za postizanje očekivanih standarda, istakao je Krivokapić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari