Karcinom dojke godišnje odnese 32 autobusa žena 1Foto:M.Đošić

„Kada jedan čovek pogine, to je teška saobraćajna nesreća, a kada 32 autobusa prepuna žena godišnje u tišini nestanu u Srbiji, to je nešto mnogo više“ – rekla je danas predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka ŽC „Milica“, Vesna Bondžić, na konferenciji za medije održanoj u Beogradu.

Ona je uejdno najavila i kampanju podrške obolelima – „Daj pedalu raku“.

Podizanje zastave 3. oktobra biće znak za početak biciklističke vožnje u 29 gradova Srbije i Ljubljani koji su podržali kampanju. Pedale će okretati predstavnici sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih institucija, medija, građana… kako bi na lokalnom i nacionalnom nivou uticali na svest građana o karcinomu dojke.

Zvanični podaci Evropskog registra za rak, po stopi obolevanja, Srbiju svrstavaju u srednje rizične zemlje, ali sa 1.600 smrtnih slučajeva od karcinoma dojke naša zemlja zauzima visoko drugo mesto u Evropi. Prema rečima Lazara Popovića sa Instituta za onkologiju i radiologiju Vojvodine, zbog problema u funkcionisanju zdravstvenog sistema tokom krize izazvane virusom korona, tek za nekoliko godina će se utvrditi kakve posledice su ostale po pacijente, a izvesno je da će smrtnost porasti dva do tri odsto.

Bondžić je ispred Udruženja pacijenata ovom prilikom istakla da i lekari, pacijenti, zdravstvene institucije, civilni sektor i građani imaju zajednički cilj, a to je podizanje svesti o prevenciji i ranom lečenju karcinoma dojke, kada je izlečenje moguće u više od 90 odsto slučajeva.

Cilj je da svaka žena u Srbiji dobije kvalitetnu terapiju, ima dostupnu dijagnostiku u svakom trenutku, da bude što kraći put od otkrivanja bolesti do početka lečenja i da kraj te priče bude izlečenje“ – rekla je Bodrožić i dodala kako Udruženje sa stručnjacima aktivno radi na edukaciji pacijentkinja koje na osnovu svog iskustva pružaju veliku podršku i odgovore na mnoga pitanja novoobolelih.

Za pacijentkinje je od velike važnosti dostupnost novih terapija kojima se povećava uspešnost lečenja, dužina i kvalitet života.

Kod karcinoma dojke, kako je naveo Željko Popadić iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, dostupna su tri inovativna leka, a još dva su u postupku, čime bi se zaokružila najsavremenija terapija. Popović je istakao da je RFZO je za ovu godinu opredelio pet milijardi dinara za inovativnu terapiju, kao i da je od 2016. na listu stavljen 51 inovativan lek za različita oboljenja.

Udruženje pacijenata danas se simbolično, puštajući balone, oprostilo od žena koje su za vreme pandemije preminule od karcinoma dojke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari