Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
U JUNU TRI PUTA VIŠE MIGRANATA NEGO U MAJU Savet ministara BiH obavestio Predsedništvo o stanju migracija

U JUNU TRI PUTA VIŠE MIGRANATA NEGO U MAJU Savet ministara BiH obavestio Predsedništvo o stanju migracija

Službi za poslove sa strancima u junu 2020. prijavljeno je ukupno 1.555 nezakonitih migranata, što je smanjenje za 26 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, ali je tri puta više nego u maju ove godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Savet ministara BiH / RAS Srbija

Ovo se navodi u Informaciji Ministarstva bezbednosti o stanju u oblasti migracija u BiH za juni 2020. godine, koju je usvojio Savet ministara BiH i dostaviće je Predsedništvu BiH, piše Srpskainfo.

Najviše prijavljenih nezakonitih migranata iz Avganistana (512), Pakistana (348), Bangladeša (255), Maroka (121) Iraka (93).

U prvom polugodištu 2020. od ukupno 6.641 nezakonitog migranta prijavljenog Službi za poslove sa strancima nameru za podnošenje zahteva za azil iskazalo je njih 5.207, od kojih su 162 osobe podnele zahtev za azil. Državljani Iraka, Avganistana i Turske podneli su najveći broj zahteva za azil u BiH u ovom periodu.

Među ključnim izazovima u borbi protiv nezakonitih migracija i u narednom periodu su jačanje institucija BiH, prvenstveno Granične policije, onemogućavanje nezakonitih ulazaka na delovima na kojima je zabeležen najveći migracioni pritisak, kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje kapaciteta svih bezbednosnih agencija. Utvrđivanje identiteta nezakonitih migranata i zloupotreba sistema azila, kao i procesuiranje migranata koji su počinili prekršajna i krivična dela, ključni su izazovi za naredni period.

BONUS VIDEO: Migranti se uputili ka Grčkoj