1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Društvo

Nakon krvave noći: Kuda će Bihać sa migrantima?

1. oktobar 2020.

Dvojica ljudi su ubijena, a više njih je povređeno u sukobu dva grupe migranata u Bihaću. Tamošnje lokalne vlasti su preopterećene migrantskom krizom, a Sarajevo za sada ne pomaže.

https://p.dw.com/p/3jHGa
Ove nedelje su građani Bihaća pnovo protestovali zbog nerešenog problema migranata
Ove nedelje su građani Bihaća pnovo protestovali zbog nerešenog problema migranataFoto: DW/D. Maksimovic

Prema saznanjima policije, sukob se u sredu uveče odigrao između grupa iz Avganistana i Pakistana. Svi stradali su Pakistanci – dvojica mrtvih i 18 povređenih.

„Povrede su nanesene hladnim oružjem, nožem ili nekim drugim oštrim premetom. Pakistanci su izjavili da su ih napali migranti iz Avganistrana. Istraga se vodi, a mi pokušavamo da utvrdimo identitet izvršioca ovog dela“, rečeno je iz policije Unsko-Sanskog kantona (USK).

Prema nezvaničnim informacijama, počinioci su se odmah nakon sukoba uputili prema Plješevici, odnosno prema granici sa Hrvatskom.

Sukob se desio u jednom od divljih šatorskih naselja koja migrantima služe kao prelazna tačka prema Plješevici, samo nekoliko časova nakon što su vlasti USK ispraznile privremeni prihvatni centar Bira u Bihaću i migrante prebacile u kamp Lipa, nedaleko od grada.

Kritike iz međunarodnih organizacija

Smrtonosni sukob u divljem naselju ponovo je bacio svetlo na teške uslove u kojima borave migranti. Iako se dve godine čeka na zatvaranje svih centara koji su u urbanim sredinama, iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) stigle su oštre osude na ovakav potez.

„Vlasti u USK su nasilno premestile svih 350 korisnika centra za smeštaj migranata Bira, u Lipu, koja je već popunjena. IOM je preuzeo medicinske slučajeve, ali za ostale nema mjesta. Oni će provesti noć, ali i naredne dane na hladnoći, bez smještaja. Nažalost, tužno i nehumano“, napisao je na društvenim mrežama Peter Van der Auverert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

Kamp Lipa nadomak grada
Kamp Lipa nadomak gradaFoto: Dragan Maksimovic/DW

Čeka se država

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić veruje da se u Lipi „može napraviti adekvatan kamp za dve do tri hiljade migranata. Mislim da se tim ljudima mogu stvoriti adekvatni uslovi i za boravak u zimskom periodu“.

Inače, prihvatni centar Bira otvoren je pre dve godine i njegovo zatvaranje mesecima traže građani Bihaća ali i vlast kantona koja nije mogla da postigne nikakav dogovor sa državnim vlastima o rešavanju problema. Vlasti USK nisu više čekale, pa je 81 maloletnik već prebačena u kamp Borići u Bihaću, dok je ostatak prebačen u Lipu.

No tamo sada ima mesta za samo hiljadu ljudi.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android