Zaštitnik građana apelovao da se uspostavi efikasniji sistem socijalne zaštite za starije 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba, da nadležni uspostave efikasniji sistem socijalne zaštite usklađen sa potrebama starijih osoba u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Pašlić je apelovao na nadležne da obezbede finansijski održive usluge i posebne servise podrške i preduzmu neophodne mere i aktivnosti kako bi se starijim osobama i u regularnim i u vanrednim okolnostima obezbedila adekvatna zdravstvena zaštita.

„Starije osobe u Srbiji i danas se najviše suočavaju sa siromaštvom, bolestima, diskriminacijom i nasiljem, a poseban problema predstavlja nedostatak posebnih usluga. Ovi problemi bili su najvidljiviji tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije kovid-19 kada su zbog mera ograničenja kretanja najviše teškoća imale starije osobe sa mentalnim i fizičkim invaliditetom kojima je potrebna podrška formalnih i neformalnih negovatelja za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba“, izjavio je Pašalić.

Pašalić navodi da su brojne probleme imale i starije osobe u stanju socijalne potrebe, naročito one kojima je bio potreban urgentni smeštaj u vreme zabrane prijema u gerontološke centre i domove za stare, zatim stariji kojima je bila neophodna pomoć gerontodomaćica koja je bila ograničena, ali i beskućnici zbog nemogućnosti prijema u prihvatilišta i druge socijalne ustanove.

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se 1. oktobra, u skladu sa rezolucijom koju je Generalna Skupština UN proglasila 1990. godine sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima starijih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari