Zvezdin meč sa pištoljem na slepoočnici

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.10.20. | 08:55

Možemo da pričamo o snazi Ararata, ali srpski šampion je došao do toga da umesto protiv Slavije, Bordoa ili Krasnodara meč vredan evropske jeseni igra protiv prvaka Jermenije, pa izgovora nema (19 časova, RTS)

Anegdota iz klupskih prostorija Crvene zvezde glasi ovako. Kad je video da će srpski šampion kvalifikacioni meč za Ligu Evrope igrati protiv boljeg iz duela Ararat Jermenija – Celje, jedan od bivših igrača je lakonski prokomentarisao:

Izabrane vesti

„Da smo mi pre 15 godina igrali protiv takvih, trener bi nam dao šest dana slobodno i bez treninga bismo odigrali taj meč“.

Ima u ovoj konstataciji i klasične fudbalske šale, ali mnogo više zbilje. To što Crvena zvezda za evropsku jesen igra protiv predstavnika Jermenije, govori o velikom napretku crveno-belih na UEFA listi i jednakoj količini sreće. Da se ne lažemo, većina pasioniranih ljubitelja „Football Managera“, navijača Crvene zvezde, teško bi naštelovali povoljniji put, sve i da ponavljaju žreb deset puta. Crveno-beli mogu do Lige Evrope, tako što će preskočiti prepreke sa Gibraltara, Albanije i na posletku Jermenije, i to na neutralnom terenu, pošto je UEFA donela jedinu logičnu odluku usled ratnih dejstava na teritoriji Nagorno Karabaha i opšte mobilizacije u Jermeniji.

Nekada se za luksuz zvanu „evropska jesen“ igralo protiv Slavije iz Praga, Bordoa i Krasnodara, večeras crveno-bele, na stadionu GSP u Nikoziji (19 časova, RTS 1, TV Arena sport 1), istom onom gde su prekinuti snovi o trećem uzastopnom učešću u Ligi šampiona, čeka pravi superligaški meč. Možemo da pričamo o snazi Ararat-Jermenije, multimilioneru na čelu kluba koji je napravio legiju stranaca, solidnim ugovorima koji su privlačni i igračima u jeseni karijere poput Francuza Gufrana. Možemo i o optimizmu Zvezdnog rivala koji je personifikovala svaka izjava srpskog čuvara mreže Stefana Čupića. Možemo i da odamo priznanje jermenskom prvaku jer je došao do plej-of runde za Ligu Evrope, međutim... Ararat-Jermenija u ovogodišnjem ciklusu kvalifikacija nikoga nije pobedio u 90 minuta. Posle poraza na produžetke od Omonije, preselio se u Ligu Evrope, savladao Folu Eš u dodatnih 30 minuta (prethodno rezultat 3:3), baš kao i slovenačkog šampiona Celje bez prošlogodišnje vedete tima Darija Vizingera (1:0 posle produžetaka). Takvi rezultati pokazuju da bi Ararat teško i u našoj Superligi bio konkurentan za izlazak na evropsku scenu.

Jasno je da je Crvena zvezda u prednosti i da mora da pobedi kako bi dobila utešnu nagradu od oko 3.500.000 evra, ali i priliku da se u evropskim okvirima brendira kao stalni učesnik grupnih faza. Dve Lige Evrope, uz toliko učešća u Ligi šampiona, predstavljali bi više nego solidan rezultat. Mada će biti potrebno mnogo vremena da se spere mrlja iz utakmice s Omonijom, objektivno slabijeg tima od srpskog.

Za razliku od pre dve sedmice, Dejan Stanković sada ima mnogo čistiju situaciju. Tim mu nije načet povredama i rovitim igračima, mladi trener imaće samo nedoumicu na koji način da pokrije izostanak bivšeg reprezentativca Obale Slonovače Sekua Sanogoa. Uspeo je bivši vezista Lacija i Intera da donekle u sistem uvede i italijanskog napadača Dijega Falčinelija, strelca tri superligaška gola. Špic školskih pokreta, sposoban da radi za ekipu, nedostajao je Crvenoj zvezdi protiv Omonije, koliko i mogućnost da se odigra revanš meč na Marakani. Makar bila i prazna.

Dejan Stanković sa igračima u Nikoziji (© FK Crvena zvezda)Dejan Stanković sa igračima u Nikoziji (© FK Crvena zvezda)

Crvena zvezda dominira u srpskom prvenstvu, ali sve te ubedljive pobede manje će vredeti od pola kilograma suvih šljiva u slučaju da tim Dejana Stankovića danas podbaci. Karakter jednog tima ne ogleda se samo u lepim potezima i projektilima kada je rival već načet, već u ključnim trenucima. Crveno-beli su tu kaskali (za razliku od prošle dve sezone), posebno u Tirani gde su odigrali nezadovoljavajući meč. Protiv Omonije je već bilo bolje, ali nedovoljno dobro. I nedovoljno snažno da se dominacija iz prvih sat vremena pretoči u siguran trijumf.

„Siguran sam da će moji momci odigrati odličan meč kad je najbitnije. Fokusirani smo i spremni. Videli smo šta Ararat Jermenija može, a šta ne može. Bio bi lep uspeh da se ponovo plasiramo u Evropu“, rekao je Dejan Stanković.

Jasno je da će vezni red Crvene zvezde, tamo gde ima najviše kvaliteta, biti pod posebnom prismotrom u Nikoziji. Moraće srpski šampion da bude strpljiv i ubojiti u prvoj polovini meča. Rani gol bi u mnogome olakšao posao Crvenoj zvezdi i verovatno učinio da trijumf bude posledica velike razlike u kvalitetu. Zbog toga je Dejan Stanković danima imao dilemu hoće li se odlučiti za vrlo ofanzivnu i talentovanu postavku sa Gelorom Kangom i Veljkom Nikolićem kao tandemom zadnjih veznih. Bio to veliki rizik, negde i logična odluka. Očekuje se da Crvena zvezda udavi Ararat Jermeniju i napravi prvi korak ka lepom evropskom izdanju. Plasman u Ligu Evrope bio bi lep rezultat, ne i antologijski uspeh kao pre četiri godine. Posle dve godine školovanja sa alama, očekuje se da crveno-beli budu konkurentni u slabijem takmičenju i do poslednjeg kola nadaju se evropskom proleću. To bi bio istinski napredak za čelnike kluba, igrače i stručni štab predvođen Dejanom Stankovićem.

Neuspeh protiv Ararta predstavljao bi veliku katastrofu. I tačka. Moraće zato crveno-beli da danas odigraju pod pritiskom. Sa pištoljem na slepoočnici da trče i lome objektivno slabijeg rivala. To Crvena zvezda traži. Tako se beži od društva prosečnih timova i generacija. 



tagovi

FK Crvena zvezdaDejan Stankovićkvalifikacije za Ligu Evrope

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara