');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

REFORMA JAVNE UPRAVE UZ PODRŠKU EU Uključiti građane već u fazi izrade zakona, poruka Evropske unije

Reforma javne uprave izuzetno je važna jer direktno utiče na svakodnevni život građana, ako govorite o školama, javnom prevozu ili u vreme COVIDa-19 o bolnicama, ali i o poreskim upravama, carinarnicama. Sve ove usluge i kontakt građana i javne uprave izuzetno su važni, objašnjava šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sem Fabrici i Sanja Putnik Foto: Promo
Sem Fabrici i Sanja Putnik

- Na reformskom putu Srbije ka Evropskoj uniji, reforma javne uprave postavljena je kao jedan od suštinski važnih elemenata, i zato EU ulaže mnogo napora, a takođe i veliku finansijsku podršku kako bi pomogla srpskoj javnoj upravi da postane efikasnija, transparentnija i svakako bliža građanima. Zbog toga je i naš predlog Srbiji da uključi građane već u fazi izrade zakona i podzakonskih akata potrebnih za reformu javne uprave, kako bi mogli da se izraze, da podele svoje viđenje, da daju svoj doprinos tome kako se vrše javne reforme - kaže ambasador Fabrici i dodaje da je reforma javne uprave za građane važna i iz još jednog ugla - zato što efikasna i transparentna javna uprava veoma pomaže poslovnom sektoru.

- Dakle, da se smanji takozvana birokratija i pruži mogućnost preduzećima da pružaju svoje usluge, svakako da se pomogne poslovni sektor i na kraju da se pomogne građanima. Pogledajmo samo npr. zakon o javnim nabavkama, za javne radove, efikasno i transparentno sprovođenje javnih nabavki, što znači da će javne poslove dobiti firme koje daju najbolje garancije da će te usluge biti pružene na najbolji mogući način. Dakle, mislim da dobra i snažna reforma javne uprave ide u korist građanima Srbije i srpskom društvu u celini, a EU će svakako nastaviti da pruža podršku. I dalje radimo sa Srbijom na trogodišnjem projektu sektorske budžetske podrške vrednom 80 miliona evra, srpska administracija vredno radi i sigurno ćemo nastaviti u ovom smeru - kaže Fabrici.

Pročitajte još

Postoji čitav niz elemenata od kojih će srpski građani i društvo imati koristi, a javna uprava je jedan od tih elemenata, kaže ambasador Fabrici.

Sanja Putnik
Foto: Promo
Sanja Putnik

Transparentno i kvalitetno kreiranje javnih politika jedan je od pokazatelja efikasne i delotvorne uprave, koja će biti u stanju da funkcioniše kao deo tima u okviru EU – kaže pomoćnica ministra u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Sanja Putnik.

- Kad govorimo o usklađivanju sistema sa pravom EU, važno je napomenuti da se tu ne radi o prostom kopiranju pravnih normi, već je neophodno njihovo prenošenje u naš pravni sistem. Ono što je posebno važno i u čemu nam je podrška EU veoma značajna jeste kako da na kvalitetniji način kreiramo dokumente javnih politika kako bismo u što većoj meri olakšali građanima i privredi. Kreiranje javnih politika je neodvojivo od samog procesa evropskih integracija, u tom smislu sto su oba procesa sastavni deo domaćeg planiranja. Akti koji se donose u okviru pristupnih pregovora moraju biti povezani su sa ostalim nacionalnim strateškim planovima, koji opet moraju međusobno činiti jedan koherentan i usklađen sistem, i u finansijskom smislu sa aspekta budžeta. Sa druge strane, procedure evropskih integracija predstavljaju sastavni deo nacionalnog procesa kreiranja politika. Drugim rečima, sve obaveze nadležnih organa u kontekstu EU integracija prepoznate su i u procesu planiranja i izrade dokumenata javnih politika - kaže ona.

Pored dobrobiti koje usklađivanje sa evropskim standardima nosi, dokumenti javnih politika su i u formalno smislu jedan od osnova za dobijanje bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Sem Fabrici
Foto: Promo
Sem Fabrici

Prema rečima ambasadora Fabricija, Srbija svake godine dobija između 200 i 300 miliona evra bespovratnih sredstava, što na projekte na nacionalnom nivou, što na one koji se realizuju na regionalnom nivou.

- Tako da jedan deo javne uprave Srbije već radi sa administracijom EU, da tako kažemo, na realizaciji ovih fondova. To je zahtevalo primenu niza procedura i sigurno će kada Srbija, nadamo se što pre, postane deo Evropske unije, količina sredstava koja će se prenositi iz Brisela u Srbiju da znatno poraste, pa je i zbog toga važno da srpska administracija bude efikasna za građane i poslovni sektor i da Srbija bude u stanju da povlači i realizuje sredstva na raspolaganju državi kao članici EU - kaže Fabrici.

Sanja Putnik
Foto: Promo
Sanja Putnik

Inače, kada se pogledaju prethodni primeri proširenja, zemlje sa najboljom javnom upravom bile su one koje su uspele da maksimalno iskoriste sredstva EU, na najbolji i najefikasniji način. Sanja Putnik podseća da pored dobrobiti koje za čitavo društvo donosi usklađivanje sa evropskim standardima u različitim oblastima, planski dokumenti predstavljaju i formalan osnov za dobijanje bespovratnih sredstava iz evropskih fondova.

Pročitajte još

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu vodeća je institucija koja koordinira ceo proces reforme javne uprave

- Kao država moramo biti veoma kredibilan partner sa dobro definisanom vizijom reformskih ambicija kako bismo obezbedili da ono što je dogovoreno zaista bude i sprovedeno i pre svega u praksi održivo i tu su nam suštinski važni kvalitetni i dobro pripremljeni programski dokumenti. U tom procesu ključnu i rukovodeću ulogu ima Ministarstvo za evropske integracije sa kojim blisko sarađujemo kao vodeća institucija u ovom sektoru koja koordinira proces reforme javne uprave - poručuje pomoćnica ministra MDULS.