Jedna od najpogođenijih industrija: Pandemija bi mogla da izbriše preko 46 miliona radnih mesta

Kolaps u avio-industriji koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa mogao bi izbrisati 46 miliona radnih mesta širom sveta, što predstavlja više od polovine.

Svet

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 01.10.2020.

08:45

Jedna od najpogođenijih industrija: Pandemija bi mogla da izbriše preko 46 miliona radnih mesta
Foto: Depositphotos, oneinchpunch, 104801084

Ovaj podatak je rezultat novog istraživanja o tome koliko dugotrajni pad avio-putovanja i turizma štetno utiču na globalnu ekonomiju.

Akciona grupa za avionski saobraćaj (ATAG) je u svom izveštaju koji je objavljen danas rekla da bi više od pola postojećih radnih mesta u avijaciji i koji su povezani sa tim moglo biti izgubljeno kao rezultat pandemije. Mnogi iz avio-industrije ne očekuju da će se ova vrsta putovanja vratiti na staro do 2024. godine, prenosi Klix.

Gubici radnih mesta samo u avio-kompanijama, aerodromima i civilnim vazdušnim kompanijama bi do početka sledeće godine mogli iznositi 4,8 miliona što je smanjenje zaposlenosti za 43 posto u odnosu na nivo pre pandemije. Još 26 miliona radnih mesta bi moglo nestati u turizmu koji je povezan sa avio-putovanjima kao i 15 miliona poslova u kompanijama koje nude robu i usluge iz ovog lanca vazdušnog saobraćaja.

Navedeni brojevi znače da bi se vazdušna aktivnost mogla smanjiti za 52 posto što bi na kraju dovelo do gubitka 1,8 biliona dolara u globalnom BDP-u.

Smanjivanje radnih mesta u glavnim avio-kompanija i aerodromima je odavno počelo, brojne firme poput Lufthanze, Rajanera i drugih su primorani na rezanje troškova, ukidanje ruta, ali i otpuštanje radnika.

U izveštaju, koji je baziran na analizi Oksford ekonomiksa se navodi da će pandemija imati "dalekosežne implikacije na industriju dugi niz godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: