clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PETI DAN SUKOBA U NAGORNO-KARABAHU: Jermenija oborila četiri neprijateljska drona, Azeri uništili 200 tenkova (FOTO/VIDEO)

01.10.2020. 07:31 23:03
Piše:
Srbija Danas
Rat
Rat / Izvor: Foto: Reuters/Tanjug/Azerbaijan's Defense Ministry via AP
Ratno stanje proglašeno je 27. septembra

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima.

Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha. U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Oborena još tri drona

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da su jermenske snage uništile četiri protivnička drona iznad Jermenije.
On je ranije rekao da su iznad dve oblasti uočene četiri bespilotne letelice i da su jermenske snage uništile tri, usredsredivši se potom na neutralizaciju i četvrtog.

- I četvrti dron je uništen - napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Prethodno je portparolka Ministarstva odbrane republike Šušan Stepanjan rekla da je jedna osoba poginula, a dve ranjene usled napada azerbejdžanskog drona na jermensko selo Mec Masrik nedaleko od autoputa, koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom.

- Neprijatelj je upotrebio artiljeriju u pravcu sela Šatvan jermenske Gegarkunikske oblasti, a udarni dron je ispalila raketu na selo Mec Masrik, usled čega je poginuo muškarac 1967. godište, a dva civila su ranjena - napisala je ona na Fejsbuku.

Jermenija: Oboren neprijateljski dron blizu Jerevana

Jermenske snage protivvazduhoplovne odbrane oborile su neprijateljsku bespilotnu letelicu nedaleko od Jerevena, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane te zemlje Šušan Stepanjan.

- Snage PVO Jermenije oborile su dron neprijatelja iznad Kotajske oblasti - rekla je ona, ne navodeći druge detalje.

Azerbejdžan: Uništeno 200 tenkova, 228 komada artiljerijskog oružja

Ministarstvo dbrane Azerbejdžana je saopštilo da je tokom kontraofanzive azerbejdžanskih oružanih snaga od 27. septembra onesposobljeno do 200 tenkova, više od 228 artiljerijskog oružja, 300 sistema protivvazdušne odbrane, šest komandno-kontrolnih punktova, pet skladišta municije i jedan sistem protivvavionski rakterni kompleks S-300 jermenskih oružanih snaga.

Portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane, potpukovnik Anar Ejvazov izjavio je na brifingu da azerbejdžanska vojska uspešno nastavlja kontraofanzivu. Prema njegovim rečima, jermenske oružane snage su petog dana operacije pretrpele velike gubitke.

- Jermenske oružane snage prinuđene su da se povlače u raznim pravcima - rekao je.

Ruski ambasador u UN: U Nagorno-Karabahu ne podržavamo nijednu stranu protiv one druge

Rusija se zalaže za rešenje konflikta u Nagorno-Karabahu i ne podržava nijednu od strana protiv one druge, izjavio je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

- Turska nedvosmisleno podržava Azerbejdžan. Mi to znamo. Ali, to ne znači da smo mi na drugoj strani i da podržavamo Jermeniju protiv Azerbejdžana. To nije tako. Mi podržavamo pravedno rešavanje problema, prekid vatre, prekid borbenih dejstava - rekao je ambasador.

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja / Izvor: Profimedia

Erdogan velikim silama: 30 godina ste ćutali

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Minsku grupu OEBS-a za pozive na prekid vatre u Nagorno-Karabahu, nazvavši ih neprihvatljivim.

Erdogan
Erdogan / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Novinari Monda kritično

Dvojica novinara francuskog lista "Mond" operisani su u lokalnoj bolnici pošto su ranjeni u granatiranju koje su izvele azerbejdžanske snage u Nagorno-Karabahu

Više o tome pročitajte OVDE.

Poginulo 1.280 azerbejdžanskih vojnika

Vicepremijer Jermenije Tigran Avinjan saopštio je da je tokom petodnevnih borbi u Karabahu poginulo 1.280 azerbejdžanskih vojnika, a da je ranjeno 2.700.

Avinjan je na svojoj Fejsbuk stranici objavio infografiku, prema kojoj je, pored pomenutih brojki, Azerbejdžan od početka eskalacije izgubio 90 bespilotnih letelica, 12 helikoptera, 181 tenk i borbeno vozilo pešadije, tri teška vatrena sistema, dva sistema "Smerč" i četiri aviona.

Lavrov i Čavušoglu: Nedopustivo uvlačenje militanata u sukob u Karabahu

Šefovi diplomatija Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su telefonom o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i istakli da je nedopustivo uvlačenje militanata iz drugih regiona u sukob, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

Ranjeno šestogodišnje dete u Iranu, raketa doletela iz Azerbejdžana

U Iranu je ranjeno šestogodišnje dete usled udara rakete na stambenu zgradu, saopštio je Jedinstveni jermenski informativni centar, pozivajući se na gubernatora iranske provincije Hodafarin.
Prema rečima gubernatora, svi podaci ukazuju na to da je raketa došla iz pravca Azerbejdžana.

- Gubernator iranske provincije Hodafarin je izjavio da je usled udara iz raketnog sistema u selu Parvizhanlu ranjeno šestogodišnje dete. Granata je pogodila stambenu zgradu. Geolokacija sela ukazuje da su napad izvele oružane snage Azerbejdžana - navedeno je u saopštenju i istaknuto da se to selo nalazi na granici Nagornokarabaške Republike i Irana, na 10-12 kilometara od mesta gde su razmeštene azerbejdžanske snage i granica Azerbejdžana.

Balistička raketa
Balistička raketa / Izvor: Profimedia/ilustracija

Jermenija: Osuđujemo napad na novinare

Ombudsmen Jermenije Arman Tatojan izjavio je da osuđuje napad azerbejdžanskih oružanih snaga na novinare u Nagorno-Karabahu.

Prema podacima Sputnjika Jermenija, tokom paljbe je, pored novinara francuskog lista „Mond“, povređen operater televizijskog kanala „Jermenija“. Jermenski list „24 njuz“ saopštio je da je njegov reporter ranjen tokom napada azerbejdžanskih oružanih snaga u Karabahu.

Prema rečima Tatojana, pod paljbom se našao i automobil u kojem su se nalazili novinari „Frans presa“.

- Članovi grupe su nosili posebnu odeću sa novinarskim oznakama. Vozilo koje se našlo pod paljbom takođe je imalo natpis 'PRES'. Sve ovo svedoči o neselektivnom ciljanju civilnih naselja. U slučaju sa novinarima ovo zaslužuje još veću osudu, jer su pod posebnom zaštitom - rekao je ombudsman.

Ranije je saopšteno da su se dva novinara francuskog lista "Mond" našla pod azerbejdžanskom paljbom u gradu Martuni u Nagorno-Karabahu. 

Jermenija
Jermenija / Izvor: Profimedia

Makron: Francuska će poslati avion po novinare "Monda" ranjene u Karabahu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će po novinare lista "Mond", koji su danas ranjeni u Nagorno-Karabahu, biti poslat avion kojim će biti prebačeni u Francusku.

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

Moskva: Neodgovorni postupci trećih strana u Nagorno-Karabahu vode daljoj destabilizaciji

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da neodgovorni postupci trećih strana u regionu Nagorno-Karabaha mogu da izazovu dalju eskalaciju i destabilizaciju i izvan Kavkaza. Bilo kakve "ratničke" izjave trećih strana u vezi s tim regionom su kontraproduktivne, istakla je ona.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

Ranjeni francuski novinar u teškom stanju

Stanje novinara francuskog "Monda" ranjenog u Karabahu je teško. Trenutno ga operišu u Stepanakertu, saopštio je jermenski Jedinstveni informativni centar.

"Stanje dopisnika ‘Monda’ je teško, operišu ga u Medicinskom centru Stepanakert. Tokom granatiranja Oružanih snaga Azerbejdžana novinari su ranjeni u zgradi gradske kuće Martuni" - navodi se u saopštenju.

Predsednici Rusije, SAD i Francuske usvojili izjavu o Karabahu

Predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu. 

Priprema se zajednička izjava predsednika Rusije, SAD i Francuske o Karabahu

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavestio je učesnike sastanka Saveta bezbednosti Rusije da se priprema zajednička izjava predsednika Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske o situaciji u Nagorno Karabahu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Na sastanku je posebna pažnja posvećena situaciji na kontakt liniji u Karabahu - rekao je Peskov.

- Još jednom je izražena krajnja zabrinutost zbog borbi - dodao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija upozorila Azerbejdžan i Jermeniju: "Izjave o učešću trećih strana su jako štetne"

Bilo kakve izjave o mogućoj podršci jedne od strana u sukobu u Nagorno-Karabahu su veoma štetne i mogu imati krajnje negativne posledice, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kao prvo, smatramo da je izjava o mogućoj vojnoj podršci jednoj od strana prilično provokativna za dalju eskalaciju napetosti. Kao drugo, smatramo da su takve izjave sada veoma štetne. I, naravno, verujemo da bilo kakvo učešće trećih strana u tom sukobu može imati krajnje negativne posledice - rekao je Peskov.

On je dodao da su, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, u Nagorno-Karabahu krajnje zabrinuti zbog tog prebacivanja ljudi iz trećih zemalja.

Jermeni podelili snimak na kome se vidi kretanje turskog F-16 pre obaranja Su-25

Jermensko ministarstvo odbrane prenelo je juče da je Turski F-16 oborio oborio njihov lovac Su-25. Baku i Ankara su demantovali ove tvrdnje.

Zvaničnica za medije ministarstva Šošen Stepanijan objavila je Fejsbuku video na kom se vidi animirana mapa koja navodno prati kretanje Turskih i Azerbejdžanskih ratnih aviona.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ranjena dva francuska novinara

Novinari francuskog lista "Mond" našli su se pod azerbejdžanskom paljbom u gradu Martuni u Nagorno-Karabahu, napisao je koordinator Ujedinjenog jermenskog informativnog centra Ovanes Movsisjan na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u napadu su ranjena dva novinara, prema prvim podacima, oba su državljani Francuske.

Više o tome pročitajte OVDE.

Azerbejdžan demantovao obaranje njihovog helikoptera na teritoriji Irana

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovalo je informacije da je jermenska vojska oborila u Nagorno-Karabahu azerbejdžanski helikopter, koji je pao na teritoriju Irana.

- To je laž. Sve naše letelice su u upotrebi i nalaze se u punoj pripravnosti - saopštio je Sputnjiku portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana, pukovnik Vagif Dargahli.

Baku optužuje Jerevan za regrutaciju "plaćenika"

Azerbejdžan je danas optužio Jermeniju da koristi usluge "bliskoistočnih plaćenika" u konfliktu koji je izbio na području Nagorno-Karabaha.

Kako je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana rekao ruskom Interfaksu, Jerevan opsežno regrutuje "teroriste" i "plaćenike" sa Bliskog Istoka.

Više o tome  pročitajte OVDE.

Jermenska vojska oborila azerbejdžanski helikopter

Jermenske snage su u južnom delu karabaško-azerbejdžanske linije dodira oborile protivnički helikopter, saopštilo je Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Nagorno-Karabaha.

Jermenija
Jermenija

Kako se navodi, to se dogodilo u području uzvišenja Varazatumb (Lele Tepe), a helikopter je pao na teritoriju Irana.

Azerbejdžan granatirao jermenske položaje dronovima

Azerbejdžanske oružane snage u sredu uveče su granatirale jermenske položaje u Nagorno-Karabahu, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Prema Ministarstvu, snage su izvele artiljerijske udare na položaje jermenskih snaga raspoređenih na okupiranim teritorijama.

Snimak uništavanja vojnog konvoja jermenskih snaga

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništavanja vojne kolone neprijatelja tokom operacija na liniji dodira u Nagorno-Karabahu.

Rusija nudi domaćinstvo razgovora o primirju

Rusija je ponudila da bude domaćin razogovora o prekidu sukoba između Azerbejdžana i jermenskih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uputio je ponudu Rusije o domaćistvu razgovora obema vladama, i pozvao je na obustavljanje ratne retorike.

Putin i Makron pozvali na prekid vatre u Karabahu

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno-Karabahu i Belorusiji, saopštila je pres-služba Kremlja.

Telefonski razgovor održan je na inicijativu francuske strane. Kako je naveo Kremlj, šefovi dve države "osudili su oštro pogoršanje situacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, a takođe izrazili zabrinutost zbog trenutnih borbenih dejstava".

Više o tome  pročitajte OVDE.

Azerbejdžan uništio tenkovski i raketni sistem Jermena

U kontranapadu koji je pokrenula azerbejdžanska vojska u Nagorno-Karabahu, jermenska vojska zabeležila je gubitke.

- Danas do 17:30 sati, na različitim delovima fronta uništili smo neprijateljski sistem bacač raketa Uragan, dva sistema protuzračne odbrane OSA, četiri bacača raketa BM-21 Grad, borbeno vozilo pešadije, 16 tenkova, četiri haubice D-20 i dva kamiona uništeni su u različitim smerovima fronte - navedeno je u saopštenju iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

AZERBEJDŽAN UNIŠTIO TENKOVSKI I RAKETNI SISTEM JERMENA: Sve je otišlo u vazduh, stravičan napad u Nagorno-Karabahu (VIDEO)

AZERBEJDŽAN UNIŠTIO TENKOVSKI I RAKETNI SISTEM JERMENA: Sve je otišlo u vazduh, stravičan napad u Nagorno-Karabahu (VIDEO)

Azerbejdžan: Jermeni pretrpeli ZNAČAJNE GUBITKE

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je svoje podatke o gubicima Oružanih snaga Jermenije u vojnoj tehnici tokom vojnih sukoba na liniji dodira u Nagorno-Karabahu.

- Od jutra 27. septembra do 21.30, 30. septembra, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, vojnoj i borbenoj tehnici i bio prinuđen da se povuče sa ranije zauzetih položaja i važnih područja duž čitavog fronta - saopštilo je Ministarstvo.

Više o tome  pročitajte OVDE.

U proteklom danu ukupan broj žrtava porastao na 104

U sukobima u Nagorno-Karabahu u proteklom danu stradale su 23 osobe sa jermenske strane čime je ukupan broj žrtava porastao na 104, saopštio je vladin informacioni centar.

Desetine ljudi su ubijene, a stotine su ranjene u borbama od neđelje koje su se proširile i van granica Nagorno-Karabaha, prijeteći da se preliju u sveopšti rat izmedu bivših sovjetskih republika Azerbejdžana i Jermenije.

Piše:
Srbija Danas
01.10.2020. 07:31 23:03