30. septembar  2020. 19.03  | Izvor: RTV (Sanja Čavić)

Način pohađanja nastave u visokoškolskim ustanovama

NOVI SAD -

Većini studenata koji upisuju prvu godinu na fakultetima na Univerzitetu u Novom Sadu sutra počinju i prva predavanja. Međutim, 1. oktobar neće isto izgledati svakom brucošu, budući da visokoškolske ustanove pojedinačno odlučuju o načinu pohađanja nastave.

video icon

Ovo je prva godina kada će pojedini brucoši biti u situaciji da svoja predavanja pohađaju isključivo onlajn. Praktična nastava je nešto što će ipak uključivati suret licem u lice i to će važiti i za većinu studenata viših godina studija.

studenti kampus univerzitet rtv aleksandar korom jpg

Prvu godinu studija na Filozofskom fakultetu brucoši će pohađati kombinovano, dok će na Prirodno-matematičkom fakultetu imati tu sreću da nastavu pohađaju uživo.

"Uživo će se najčešće održavati vežbe i ona predavanja koja zahtevaju veći obim materijala, dok će onlajn nastavu obuhvatati oni predmeti koji su manje koncipirani, odnosno više neke konstruktivne stvari koje su već savladali u oflajn svetu", rekla je Jelena Mirić, student prodekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

"Prvi put stupaju u akademsku zajednicu, vrlo su važni socijalni kontakti, upoznavanje sa kolegama, profesorima, nastavnicima, te smo odlučli da svaki od 5 departmana spram svojih specifičnosti za prvu godinu, odnosno brucoše, organizuje manje više redovnu nastavu", saopštila je Milica Pavkov Hrvojević, dekanica Prirodno- matematičkog fakulteta.

I brucoši Poljoprivrednog fakulteta pohađaće nastavu uživo, ali će časovi trajati kraće, oko 35 minuta. Većina predavanja i vežbi na Fakultetu tehničkih nauka odvijaće se kombinovano za pojedine predmete, biće moguća realizacija uživo samo za grupe do 30 studenata.

"U skladu sa svojim specifičnostima, mogućnostima, u skladu sa tim koliko prostorija imaju , amfiteatara, laboratorija, predavaonica, tako da na taj način fakulteti su samostalno donosili odluke o tome kako će se nastava odvijati", izjavila je Sanja Podunavac - Kuzmanović, prodekan za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Na Fakultetu tehničkih nauka oko 2.450 brucoša je od ponedeljka već započelo onlajn predavanja, Medicinski fakultet brucoše dočekuje onlajn od 12. oktobra, dok većina sutra počinje sa nastavom.