"Nemamo izbora"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da svet nije uspeo da sarađuje u suzbijanju pandemije kovida 19.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.09.2020.

18:23

EPA-EFE/ Manuel Elias / UN Photo / HANDOU

Kako je rekao, koronavirus trenutno predstavlja pretnju broj jedan u svetu.

Gutereš je pred Generalnom skupštinom UN za neuspeh međunarodne zajednice okrivio nedostatak globalne spremnosti, saradnje i solidarnosti, prenosi Asošiejted pres.

Generalni sekretar UN je istakao da je koronavirusom u svetu do sada zaraženo više od 30 miliona ljudi, da je posledicama bolesti podleglo skoro milion obolelih i upozorio da virus još nije stavljen pod kontrolu.

"Dok zemlje idu u različitim pravcima, virus se širi u svim pravcima", rekao je on.

Gutereš je pozvao na globalnu saradnju među nacijama, globalnim i regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama, trgovinskim savezima i drugim akterima.

On je rekao da se ideja globalnog upravljanja mora proširiti "kako bi se uključila preduzeća, građansko društvo, gradovi i regioni, akademska zajednica i mladi ljudi".

"Nemamo izbora", upozorio je Gutereš. "Ili ćemo se ujediniti u okviru globalnih institucija koje odgovaraju svrsi, ili ćemo biti slomljeni podelama i haosom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: