Dostupni linkovi

Trump se odbio obvezati na mirni prenos vlasti


Donald Trump u Bijeloj kući u Vašingtonu
Donald Trump u Bijeloj kući u Vašingtonu

Američki predsjednik Donald Trump odbio je u srijedu, 23. septembra, da se obaveže na mirni prenos vlasti ukoliko izgubi na predsjedničkim izborima 3. novembra od demokratskog kandidata Joea Bidena, rekavši da očekuje da će izborna bitka završiti pred Vrhovnim sudom, prenosi agencija Reuters.

“Vidjet ćemo šta će se desiti”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući odgovarajući na pitanje da li će se obvezati na prenos vlasti.

Trump je i ranije u više navrata izražavao sumnju u legitimnost izbora, tvrdeći bez dokaza da bi glasanje poštom dovelo do prevare i “namještenog” ishoda izbora.

“Nema osnova za teorije zavjere da glasanje poštom dovodi do prevare”, rekla je komesarka Federalne izborne komisije Ellen Weintraub.

Trump je i ranije kritikovao opciju glasanja putem pošte. Tako mu je Twitter u maju postavio upozorenje na jedan od njegovih tweetova u kojima je, bez dokaza, tvrdio da su glasački listići poslani poštom prevara.

"Nema nikakvih izgleda (NULA) da će glasački listići poslani poštom biti ništa manje nego suštinska prevara. Kutije za poštu bit će opljačkane, glasački listići će se krivotvoriti i čak ilegalno tiskati i lažno potpisati. Guverner Kalifornije šalje glasačke listiće milijunima ljudi, bilo kome ...", napisao je tada Trump.

Demokrate podržavaju i ohrabruju glasanje putem pošte kao siguran način glasanja tokom pandemije COVID-19. Milioni Amerikanaca, uključujući veći dio vojske, godinama su glasali putem pošte bez problema.

Kako piše BBC na osnovu istaživanja američkog Massachusetts Institute of Technology veća je šansa da glasački listići poslani putem pošte budu izgubljeni već da se desi izborna prevara.

Na novinarsko pitanje da li će se posvetiti mirnom prijenosu vlasti “ukoliko pobijedi, izgubi ili rezultat bude izjednačen,” Trump je odgovorio da se veoma oštro žali na glasanje putem pošte.

“Glasački listići su katastrofa”, rekao je Trump.

Kada je novinar prokomentarisao njegov odgovor sa “ljudi protestuju” Trump je rekao: “Riješite se glasačkih listića i imat ćete vrlo, imat ćete vrlo mirno, iskreno, neće biti prenosa, bit će nastavak”, prenosi BBC.

Louisville: Suzavac, šok bombe i pucnjava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

'Bez mirnog prenosa vlasti imate Bjelorusiju'

Njegovo odbijanje da garantuje tranziciju vlasti bez nasilja, piše CNN, najvjerovatnije će alarmirati Trumpove protivnike koji se već nalaze na ivici zbog raspoređivanja federalnih službi za provođenje zakona kako bi se ugušili protesti u gradovima širom Amerike.

Republikanski senator iz Utaha Mitt Romney, jedan od rijetkih unutarstranačkih kritičara američkog predsjednika, komentarisao je na Twitteru Trumpovu izjavu rekavši da je mirna tranzicija vlasti osnova demokratije.

“Mirni prenos vlasti je osnov demokratije: bez toga imate Bjelorusiju. Svaka sugestija da predsjednik možda neće poštovati ovu ustavnu garanciju je nezamisliva i neprihvatljiva”, napisao je Romney na Twitteru.

Rommneyevi komentari o Bjelorusiji odnose se na posljednje predsjedničke izbore iz avgusta u kojima je Aleksandar Lukašenko izabran na šesti mandat, uprkos protivljenju opozicije koja smatra da su rezultati lažirani i zapadnih zemalja koji ne priznaju takve rezultate.

Bivši potpredsjednik SAD-a i demokratski kandidat na predsjedničkim izborima Joe Biden rekao je za Trumpove komentare da “nisu racionalni”.

Trump je također tokom izbora 2016. godine kada mu je protukandidatkinja bila Hillary Clinton dovodio u pitanje priznavanje rezultata.

Trump koji pokušava brzo da popuni upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu ostalo nakon smrti sutkinje Ruth Bader Ginsburg, također je rekao kako vjeruje da će izbori “završiti na Vrhovnom sudu”, te da “je veoma važno da Sud ima devet sudija”. On je također ranije izjavio da u subotu planira najaviti svog kandidata.

'Konzervativni Vrhovni sud'

Ukoliko Senat potvrdi upražnjeno mjesto prije izbora, to bi garantovalo šest na prema tri konzervativnu većinu, što bi potencijalno predstavljalo problem za demokrate ukoliko bi došlo do toga da se o rezultatima izbora odlučuje na sudu.

Tokom američke historije samo su rezultati jednih izbora, između republikanca Georgea W. Busha i demokrate Ala Gorea, odlučeni pred Vrhovnim sudom.

Vođa senatske većine Mitch McConnell rekao je da namjerava djelovati na bilo koju nominaciju koju Trump odredi. Demokrate optužuju McConnella za licemjerje jer je odbio da Senat uopće razmatra kandidata demokratskog predsjednika Baracka Obame za upražnjeno mjesto 2016. godine pošto je bila izborna godina.

Trump je već imenovao dvojicu konzervativnih sudija u Vrhovni sud, Neila Gorsucha 2017. i Bretta Kavanaugha 2018. godine. Za imenovanje u Vrhovni sud potrebna je potvda Senata koji ima republikansku većinu sa 53 od 100 mjesta. Sudije Vrhovnog suda biraju se doživotno na pozicije.

XS
SM
MD
LG