SMS: Srbiji potrebna opoziciona stranka koja će organizacijom i etičnošću moći da parira SNS 1Foto: N1

Generalni sekretar Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić ocenio je da je političkoj sceni Srbije potrebna organizaciono jaka opoziciona stranka koja bi mogla da parira Srpskoj naprednoj stranci i da bude etična u bavljenju politikom.

„Ona ne mora biti ideološki homogena i monolitna, ukoliko je iznutra demokratična i ukoliko uz ideološke podele ima jači kohezioni element koji je drži na okupu. To je pre svega etičnost u bavljenju politikom. Cilj izgradnje novog političkog sistema etike odgovornosti i nove političke kulture je jedini cilj koji može održivo okupljati“, napisao je Đurić na Tviteru.

Po njegovim rečima, sastavni deo etike je i unutrašnja demokratičnost, jer se ne može biti etičan, a nedemokratičan.

„Sposobnost stranke da mirno reši unutrašnje konflikte je i lični primer biračima u podeljenom društvu da umemo da ostanemo zajedno čvrsto, uprkos razlikama. Unutrašnja demokratičnost ne znači labavost strukture i ona nije slabost. Upravo je labavost raznih saveza maska za odsustvo unutrašnje demokratije i podleganje najjačem u savezu. Demokratija ujedinjuje, a ne moć i najmoćniji“, naveo je Đurić.

Dodao je da je jedini pravi neprijatelj odsustvo bilo kakve etike u politici u Srbiji.

„Ovo ne znači ‘zaboravimo razlike, idemo svi u jednu kolonu’, jer ako ćemo praviti nešto radi pranja biografija, bolje da se ništa ne počinje. Dakle, etika u prvi plan. Tabloidi se inače najviše bave saplitanjem na tom terenu. To nije slučajno. Moralna diskreditacija je namerno vlastima glavno oružje, jer znaju da na tom terenu počiva najveća pretnja“, naveo je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari