Biznis Vesti
Mihajlović: "Sednete u voz, pročitate DVE-TRI PORUKE i stignete u Novi Sad"

Mihajlović: "Sednete u voz, pročitate DVE-TRI PORUKE i stignete u Novi Sad"

Najveći deo novca koji su SAD spremile da ulože u region odnosi se na infrastrukturne projekte. Zato je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović oformila tim koji će raditi 24 sata dnevno.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200923 tanjug zoran zestic beograd Di020240009 preview Foto: Zoran Žestić / Tanjug
20200923 tanjug zoran zestic beograd Di020240009 preview

Ministarka je za Prva TV rekla da, kada su u pitanju projekti koji su vezani za Kosovo i Metohiju, moramo da sarađujemo. Za regionalne projekte je značajno to što je Srbija u središtu regiona.

Foto: Profimedia / RAS Srbija

"Sa DFC smo pričali o povezivanju sa BiH, Rumunijom... Sledeće godine može da počne mnogo toga. Auto-put do Prištine, železnice, nabavljanje dozvola", kaže ona.

Dodala je da Srbija ima dosta iskustva sa američkim kompanijama i načinom na koji oni rade.

"To možda deluje opušteno, ali to su ozbiljni sastanci, gde se razgovara o ozbiljnim temama - da li imamo dobru legislativu, da li možemo da počnemo sa nekim projektima...", naglasila je ministarka.

Ministarka je prokomentarisala i zabrinutost građana u vezi sa probijanjem rokova na različitim projektima.

"Nemoguće je očekivati u infrastrukturnim radovima da se ne pojave neki problemi. Najveći problem u prošlosti je bilo to što nisu bili ugovoreni krediti i što nisu planovi napravljeni kako treba", navela je.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Kada je reč o Moravskom koridoru, kako navodi Mihajlović, u decembru naredne godine ćemo imati deonicu Kruševac-Pojate. Takođe, sledeće godine ćemo ići brzom prugom do Novog Sada. Ministarka kaže da nije samo suština da se brzo stigne, to je moguće i automobilom, ali je za Srbiju i građane bitna železnica.

Kaže da karta za voz od Beograda do Novog Sada neće biti mnogo skuplja nego što je bila do sad.

"Sednete u voz, pročitate dve-tri poruke i stignete u Novi Sad", rekla je ministarka.

Ministarka je prokomentarisala i buduću avio-liniju Beograd-Priština.

"Verujem da će neke druge kompanije imati mogućnost da lete vrlo brzo, na primer neke nemačke kompanije. Naša Er Srbija će još malo sačekati", rekla je.

Kako kaže, kovid možda nije uticao na građevinu, ali na avio-saobraćaj jeste sigurno.

Pročitajte još

Kada je u pitanju Er Srbija, Mihajlović kaže da se sad shvata značaj nacionalne avio-kompanije, pošto je bila potrebna da se građani vrate kući, ali i da se donese pomoć.

"Nikakva finansijska pomoć još uvek nije dodeljena Er Srbiji, čekamo da oni sa svojim partnerima prvo razgovaraju, ali nema sumnje da će država pomoći."

"Dolazak Ivanke Tramp je još jedan impuls kompanijama da budu društveno odgovorne. To treba da predstavlja pomoć ženama u preduzetništvu", rekla je ministarka.