PREVARA: Srbi masovno tuže strance jer ne vraćaju pare za propale aranžmane
Foto: Shutterstock

PREVARA: Srbi masovno tuže strance jer ne vraćaju pare za propale aranžmane

Društvo -

Među oštećenima i Čačanin koji će na sudu pokušati da povrati 300 evra uplaćenih stanodavcu u Budimpešti još u januaru

Građani Srbije koji su pre početka pandemije koronavirusa u svojoj režiji platili smeštaj u nekoj od evropskih prestonica ili za letovanje, a koji ne svojom voljom nisu iskoristili, novac će morati da povrate na sudu.

Zatvorene granice

Kako Kurir saznaje, advokatskim kancelarijama u Beogradu svakodnevno se javljaju oštećeni, koji zbog zatvaranja granica nisu mogli da otputuju u Mađarsku, Grčku, Češku ili na Alpe, a vlasnici apartmana odbijaju da im vrate uplaćene sume. Takav je i slučaj Čačanina R. I. (60), koji sprema tužbu protiv vlasnika apartmana u Budimpešti. On je još u januaru platio smeštaj koji je s porodicom trebalo da koristi u julu ove godine.

- Stan u centru Budimpešte sam posredstvom Bukinga rezervisao i platio još sredinom januara. S porodicom je trebalo da odemo na koncert grupe Aerosmit, koji je u Budimpešti bio zakazan za 23. jul. Čim su karte puštene u prodaju, elektronski sam platio i smeštaj i ulaznice. Zbog novonastale epidemiološke situacije koncert je otkazan. To nije bio razlog da s porodicom ne provedem produženi vikend u Mađarskoj, ali ni to u tom periodu nije bilo moguće jer su granice bile zatvorene. Sve i da smo hteli da odemo, Mađari nisu dozvoljavali ulazak u njihovu zemlju - priča za Kurir Čačanin, koji je za tri noćenja u Budimpešti platio oko 300 evra.

foto: Shutterstock

- Budući da smo bili onemogućeni da putujemo, i to ne svojom voljom, mejlom sam se obratio Bukingu i vlasniku apartmana sa zahtevom za povraćaj novca. Buking mi je odmah vratio svoju proviziju od 27 evra, ali vlasnik apartmana nikad nije odgovorio ni na jedan mejl koji sam mu poslao. Ne preostaje mi drugi izbor nego da svoj novac dobijem putem suda - kaže ovaj Čačanin, iznenađen neposlovnošću mađarskog stanodavca, koji osim što nije ponudio alternativni termin, nije se udostojio ni da odgovori na mejl.

Težak put do pravde

Beogradski advokat Nemanja Injac potvrđuje za Kurir da raste broj građana koji traže pravni put do svog novca, jer uslugu koju su platili, zbog zabrane ulaska u druge zemlje, nisu koristili:

- Oni taj novac mogu dobiti natrag, ali put nije lak. U svakom od ovih slučajeva je neophodno potražiti pravnu pomoć kod advokata iz određene države, u ovom slučaju Mađarske. Građani treba da pribave dokaz da su smeštaj platili, potrebno je pribaviti i akt po kom je izlazak ili ulazak u određenu državu bio onemogućen. Nakon davanja punomoćja advokatu, klijent ne mora da odlazi na ročišta u inostranstvo .

PROPALA LETOVANJA

Najviše žalbi na Grke

Beogradski advokat naglašava da im se za pravnu pomoć najviše obraćaju građani koji su ostali bez novca uplaćenog za letovanje u Grčkoj, gde, ne svojom voljom, nisu mogli da otputuju.

- Pojedine države, među kojima i Grčka, donele su posebne propise kojima omogućavaju hotelijerima, vlasnicima privatnih kuća i ostalih vrsta smeštaja da primljeni novac ne moraju da vrate do 2022, ukoliko se do tada usluga smeštaja ne iskoristi. Zato treba biti naročito obazriv i informisan prilikom podizanja tužbe, jer je svaka država ovo pitanje regulisala na poseban način - kaže advokat Injac.

Kurir.rs/ Denis Čeković Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track