Pirinač "Ujka Ben" zbog primedbi na rasizam menja ime

Vlasnici robne marke pirinča "Uncle Ben's" (Ujka Ben) doneli su odluku o promeni imena u "Ben's Original" (Benov autentični) i odlučili da uklone lice nasmejanog, sedokosog crnca koji se nalazi na kutijama u koji je upakovan pirinač.
Do promene dolazi nakon što su vlasnici ovog brenda, Mars Fud, u junu odlučili da revidiraju brend usled velikih globalnih protesta zbog policijske brutalnosti i rasizma.
 
Pirinač "Ujka Ben" na tržištima je od 1940. i decenijama je bio najprodavaniji u SAD. Brend je često bio kritikovan zbog rasnih stereotipova. Nazivi poput "ujak" i "teta" su korišćeni na jugu SAD kao nazivi za crnce, umesto formalnijih načina obraćanja poput "gospođa" ili "gospodin".
 
Ime "Ujka Ben" je navodno inspirisano teksaškim farmerom koji je bio poznat po visokokvalitetnom pirinču. Kompanija je pre lansiranja proizvoda upitala konobara jednog restorana iz Čikaga, Frenka Brauna, da pozira za brend i postane lice branda. On je pristao na to, a pirinač "Ujka Ben" je pušten u prodaju 1947. godine.
 
Kompanija je 2007. godine pokušala da moderniziuje svoj marketing tako što je u reklami postavila Bena za predsednika odbora u reklami.
 
Očekuje se da će se novo pakovanje naći na policama prodavnica 2021. godine.
 
Kompanija Mars je najavila da će sarađivati s Nacionalnom urbanom ligom u SAD i podržati crne kuvare. Doniraće dva miliona dolara za stipendije, a investiraće i 2,5 miliona dolara u Misisipi, gde se njihov pirinač proizvodi.
 
Mars je jedan od nekoliko prehrambenih giganata koji revidiraju svoje brendove usled protesta koje je podstaskla smrt Džordža Flojda.
 
Ranije je Pepsi objavio da će promeniti marketing za svoje sirupe i liniju hrane pod nazivom "Tetka Džemima" i priznao da se brend temelji na rasnim stereotipima, prenose mediji u SAD.
  • sj

    24.09.2020 15:58
    ko se seca
    pre par godina je u Americi ispao skandal kada su za noc vestica deci podeljene bombone. Iymedju ostalog jednoj Afroamerikanki je zapala nasa ,,negro,, bombona.
  • BoeserWolf

    24.09.2020 14:30
    @: Miloš24.09.2020 • 10:44
    @Dusan
    Dušan iz Srbije ima informaciju ko će biti predsednik SAD-a... Dušan.... Ajde malo da zastanemo, i zapitamo se, kako to jedan Dušan iz Srbije ima informaciju o rezultatu izbora jedne od najvećih sila u svetu. Dušan ljudi, Dušan!

    A kako vi znate da nije ostavio neki alijas kako bi se zastitio odmazde "duboke drzave"?
    Mozda mu je pravo ime Vukasin
  • Krtolica

    24.09.2020 12:02
    Negro bombone su tako nazvane po odzacarima, a ne po crncima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.