Pištaljka: Za 20 konsultanata RGZ platio 1,5 miliona dolara

Za 20 individualnih konsultanata na projektu "Unapređenje zemljišne administracije" Republički geodetski zavod (RGZ) je tokom proteklih pet godina platio više od milion i po dolara, objavio je antikorupcijski portal Pištaljka.rs.
Pištaljka: Za 20 konsultanata RGZ platio 1,5 miliona dolara
Foto: Pixabay
Konsultanti iz raznih oblasti od prava, preko sekretarskih, administrativnih, poslova nabavke i menadžerskih poslova, do IT konsultanata i konsultanata za kvalitet podataka, finansirani su iz kredita Svetske banke, koji otplaćuju građani Srbije.
 
Kako je precizirano, četiri severnomakedonska konsultanta, uključujući i bivšeg direktora tamošnjeg katastra, koji su angažovani zbog iskustva u sličnom projektu Svetske banke u toj zemlji, bili su pod istragom severnomakedonskih vlasti upravo zbog učešća u projektu koji se sprovodi u Srbiji.
 
Brojka od milion i po dolara, međutim, nije konačan trošak za različite konsultante, jer je odlukom Vlade Srbije zatraženo da se taj projekat produži za još dve godine, što je Svetska banka odobrila.
 
Pištaljka navodi i da je, osim što je odobrila da umesto ove, rok za okončanje projekta unapređenja katastra bude 2022. godina, Svetska banka odobrila i dodatno zaduženje od 22,9 miliona dolara, a prvi kredit iznosio je 44 miliona dolara.
 
Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Svetske banke, a prenosi ih Pištaljka, najviše novca dobio je direktor projekta Unapređenje zemljišne administracije Dragan Pavlović, koji je angažovan u oktobru 2015. godine, a vrednost ugovora mu je bila 176.666 dolara, pa ispada da mu je mesečni honorar bio oko 3.000 dolara.
 
Zvanična zarada direktora RGZ Borka Draškovića, objavljena u Informatoru o radu, iznosi 186.753 dinara.
 
Pištaljka ukazuje i da, iako troškovi za angažman konsultanata padaju na teret građana, oni nisu ni državni službenici ni nameštenici, tako da im primanja nisu određena zakonom. U informatoru o radu RGZ oni se ne spominju, pa se građani o troškovima za raznorazne savetnike mogu informisati samo na sajtu Svetske banke, ukoliko znaju engleski jezik.
 
Osim individualnih konsultanata, Svetska banka je odobrila i da se bez tendera, direktnim putem, izabere Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za sprovođenje obuka državnih službenika za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola i za to im je plaćen 271.191 dolar.
 
U osnivanju NALED 2006. godine učestvovala je i predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je sa mesta predsednika Upravnog odbora te organizacije otišla na funkciju ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odakle je izabrana za premijerku.
  • dara

    02.10.2020 00:09
    ko je ovde lud
    ekspertima SB trebaju naši savetnici?? ahahahhaahhah
  • Ns

    24.09.2020 07:47
    Užas
    Katastar, bar ovaj u NS, je najgora služba od svih! Igrati se tako sa imovinom gradjana je, blago rečeno nedopustivo. Tako su se E-unapredili da više ni ono malo što je do sada funkcionisalo, više ne funkcioniše.
    Ali sami smo krivi što ih trpimo kao i ovu vlast. Može im se...
  • NovosadjanChe

    24.09.2020 07:25
    Nije ova zemlja siromašna nego ima puno lopova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.