Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
PUNO SELO VREDNIH ODLIKAŠA Mašići kod Nove Topole zaseok za primer (FOTO)

PUNO SELO VREDNIH ODLIKAŠA Mašići kod Nove Topole zaseok za primer (FOTO)

Kao malo gde, u zaseoku Radumile u Mašićima kod Nove Topole, gotovo svaka kuća puna je dece i vrednih domaćina, njihovih roditelja i predaka koji žive u modernim kućama i bave se poljoprivredom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Dragan Ninić, predsednik Mesne zajednice Mašići, inače stanovnik ovog zaseoka, ima troje dece (Milan, Ognjen i Kristina), a njegov brat Goran dvoje (Danijel i Darko), piše Srpskainfo.

On kaže da ovo naselje ima napretek razloga za ponos.

– U porodici Radumilo, među 11 ukućana je petoro dece. To su Bogdana, Luka, Uroš, Đorđe i Jovana. U porodici Đaković, braća Ranko i Borislav imaju šestoro dece. Rankovi potomci su Milica, Milana, Vasilije i Luka, a od Borislava su Đurđica i Dušan. Mogao bih navoditi i druge primere, ali je to veliki posao – rekao je za Srpskainfo Dragan Ninić.

Ova deca, dodaje sagovornik Srpskainfo, uzorna su u svakom pogledu. Zato su ih, uz pomoć gradske uprave, nagradili. Izgradili su sportske terene i drvenu kuću za igru i zabavu.

Dragan Ninić
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Dragan Ninić

– Sva deca žive u složnim, vrednim i uzornim porodicama. Naše naselje je među najlepšim u Lijevče polju. Stariji na decu prenose radne navike, ukazuju na važnost lepog vaspitanja i marljivosti. Zato i oni mnogo doprinose napretku, rade u poljima, u plastenicima, pomažu starijima, a imaju vremena i uslova za igru – ispričao nam je Ranko Đaković, koji sa suprugom Radmilom ima četvoro dece.

Svojstveno je takođe da su među malim Mašićanima, koji su za nam pozirali u zaprežnim kolima, ispred drvene kuće u seoskom sportskom centru, svi odlikaši u osnovnim i srednjim školama.

Među stanovnicima naselja Radumile je nekoliko porodica koje su u ovo lijevčansko mesto doselile iz sela Tramošnja kod Sanskog Mosta, zasnovali domaćinstva na ledini, kažu, ali su vrednim rukama i upornim radom uspeli da za nekoliko decenija postanu veoma uzorni u novoj sredini. Oni se intenzivno bave proizvodnjom povrća i žita, te stočarstvom.

Mašićani zato za svoje nove komšije često kažu da su veoma srećni, jer su svojim doseljenjem još više unapredili život u ovom bogatom selu, poznatom od davnina po plodnoj zemlji i vrednim meštanima.

– Lepo nam je u Mašićima, ovde se živi na moderan način, ali je naša sreća najveća zato što imamo selo puno dece. To je naše najveće bogatstvo, kakvo se u ovo vreme retko gde može sresti i videti. Isto tako je važno da su naša deca veoma dobra, poslušna i vredna. Oni su dobri učenici, a kod kuće uvek rade sa starijima i pomažu u svim poslovima – kažu Veso i Drena Ninić, sa kojima su unučad celo leto radili u plastenicima i na njivi, sakupljali letinu i povrće.

Veso i Drena Ninić
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Veso i Drena Ninić

Sada je ipak došlo vreme škole i oni su na novim zadacima, gde u sveskama i dnevnicima, na radost svojih roditelja, beleže prve petice u novoj školskoj godini.

Mali pčelari

Braća Ognjen i Milan Ninić su najmlađi pčelari u svome kraju. Oni su to zavoljeli radeći u pčelinjaku sa dedom Vesom i ocem Draganom.

– U košnice stavljamo staklene tegle i posmatramo kako u njima pčele grade saće i donose med. To nas zabavlja, kao i okopavanje malih baštica sa cvetnim biljkama sa kojih pčele uzimaju polen – rekli su nam braća Ninići, koji dedi i baki pomažu u plastenicima, a ocu u stolarskoj radionici.