AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Opel Mokka (2021) - svetska premijera

Nova Opel Mokka (2021) - svetska premijera

Opelov izvršni direktor Michael Lohscheller prvi put je javnosti predstavio novu Opel Mokku u sedištu kompanije u Russelsheimu...

Automobil dizajniran da pobudi emocije i pokaže dalji put brenda, nova Opel Mokka je prva ponela novo lice brenda, Opel Vizor. Isto važi i za redizajnirani amblem Opel munje i centralno postavljeno ime modela pozadi. Nova Mokka je ujedno i prvi Opel sa čistom pločom i potpuno digitalizovanim kokpitom. Pored toga, to je prvi Opel dostupan na početku prodaje sa električnim pogonom, kao i visoko efikasnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Nova Opel Mokka sada se može naručiti po atraktivnoj početnoj ceni od 19.990 EUR (sa PDV-om u Nemačkoj).


„Sa novom Mokkom smo praktično ponovo izmislili Opel. Dizajnirali smo i razvili automobil od nule ovde u Russelsheimu. Čitav tim radio je sa neviđenom strašću i nepokolebljivom posvećenošću da odvede Opel u blistavu i uzbudljivu budućnost. Na početku narudžbi, nova Mokka je dostupna kao benzinsko, dizel ili čisto električno vozilo - kupac ima izbor “, kaže Opelov izvršni direktor Michael Lohscheller.

Nova Opel Mokka (2021) - svetska premijera

Za cene od €32,990 evra (sa PDV-om u Nemačkoj), nova Mokka-e vozi bez emisije štetnih gasova. Uz primenu lokalnih podsticaja, cena se čak spušta na umerenih 23,420 €. Moćni, gotovo nečujni električni pogon od samog početka proizvodi 100kW (136hp) i 260Nm maksimalnog obrtnog momenta. U WLTP ciklusu, 50kWh baterija omogućava domet do 324 kilometara pre nego što je potrebno punjenje.


Dizajn koji oduzima dah: Mokka prva sa Opelovim dizajnom i čistim panelom


Nova Opel Mokka impresionira savršenim proporcijama i preciznošću do najmanjih detalja. Kratki previsi i širok stav tipični su za smeo, čisti izgled kompaktnog petoseda od 4,15 metara. Najupečatljivija karakteristika prednjeg pogleda je nepogrešivi Opel Vizor. Kao i kod kacige za celo lice, zaštitni vizir prekriva novo Opelovo lice, nevidljivo integrišući masku vozila, LED farove i novo dizajnirani amblem Opelove munje u jednom elementu. Ime modela prvi put se pojavljuje u sredini vrata prtljažnika sa posebno dizajniranim fontom koji oblikuje reč „Mokka“ na tehnički, tečan, živahan način.

Nova Opel Mokka (2021) - svetska premijera

Unutrašnjost takođe odražava jasnu filozofiju. Novi Opel Pure Panel integriše dva široka ekrana i fokusira se na najvažnije. Za razliku od kokpita preopterećenih informacijama i kontrolama, Pure Panel je jedinstveno jasnog dizajna. Jasno je strukturiran i na prvi pogled razumljiv. Opelovi dizajneri pridavali su veliku važnost digitalnoj detoksikaciji. Da bi izbegli ometanje vozača, obezbedili su intuitivan rad sistema. Dugmad i dalje kontrolišu najvažnije funkcije, ali bez potrebe za navigacijom kroz podmenije.


Kupac bira: električni pogon ili najsavremenije motore sa unutrašnjim sagorevanjem


Po prvi put u Opelovoj istoriji, nova Mokka će biti dostupna na početku prodaje sa potpuno električnom varijantom modela. Elektromotor proizvodi 100kW (136ks) sa 260 Njutna metara maksimalnog obrtnog momenta koji je odmah dostupan od početka prodaje.


Pomenute preliminarne cifre potrošnje goriva i emisije CO2 utvrđene su u skladu sa novom Svetskom procedurom ispitivanja lakih vozila WLTP (Uredba EU 2017/948). Stvarni opseg može se razlikovati u svakodnevnim uslovima i zavisi od različitih faktora, posebno od ličnog stila vožnje, arakteristika rute, spoljne temperature, upotrebe grejanja i klimatizacije i termičkih preduslovljavanja.


Vozači mogu da biraju između tri načina vožnje - Normal, Eco i Sport. Sa svojom baterijom od 50 kVh, Opel Mokka-e ima čisto baterijski električni domet do 324 kilometara prema WLTP1. Bilo da se radi o zidnoj kutiji, brzom punjenju ili kablovima za kućnu utičnicu, nova Mokka-e je spremna za sve opcije punjenja: od jednofaznog do trofaznog sa 11 kW. Opel nudi osmogodišnju garanciju ili 160.000 km za bateriju.

Nova Opel Mokka (2021) - svetska premijera

Da bi putovanje u novoj Opel Mokki-e bilo još opuštenije, OpelConnect, aplikacija myOpel i Free2Move usluge, marka mobilnosti Grupe PSA, nude posebna rešenja za električna vozila. Jednostavno ih je koristiti putem aplikacija.


Živahni, a ekonomični benzinski i dizel motori nude snagu od 74kW (100ks) do 96kW (130ks). Umerena potrošnja goriva i superiorne performanse karakteristične su za sve pogonske agregate (preliminarna kombinovana potrošnja goriva NEDC : 4,8-3,8 l/100 km, 111-100 g/km CO2).


Visoka efikasnost i živahne performanse karakteristične su za nove benzinske motore. Unutrašnje trenje i gubici su svedeni na minimum. Turbopunjač takođe reaguje odmah, sa jakim razvojem obrtnog momenta pri malim obrtajima. Motori se isporučuju sa modernim šestostepenim ručnim menjačem ili automatskim osmobrzinskim automatskim menjačem koji lagano menja brzine.


Pored toga, inženjerski tim u Russelsheimu posebno je naporno radio na smanjenju težine, s jedne strane (ušteda do 120 kg u odnosu na prethodnu generaciju), dok je s druge povećao čvrstoću karoserije. Prednosti su očigledne: nova Mokka troši znatno manje, a istovremeno je mnogo okretnija i zabavnija u vožnji.

Nova Opel Mokka (2021) - svetska premijera

Inovacije za sve: IntelliLux LED® matrix svetla, vrhunski sistemi pomoći


Nova Mokka ostaje verna Opelovoj tradiciji definisanja brenda da inovativne tehnologije iz viših segmenata tržišta učini dostupnim širokom krugu kupaca. Tu spadaju napredni sistemi poput adaptivnog tempomata (ACC) i aktivnog pozicioniranja u traci. Sistem osvetljenja takođe nudi vodeće tehnologije sa prilagodljivim i stoga bez odsjaja IntelliLux LED® matrix svetlima sa 14 elemenata, što je jedinstveno u Mokkinom tržišnom segmentu. Sve varijante modela serijski se isporučuju sa električnom parkirnom kočnicom, kao i prepoznavanjem saobraćajnih znakova. Na raspolaganju su i kamera za zadnji pogled od 180 stepeni, automatska pomoć pri parkiranju.

Nova Opel Mokka (2021) - svetska premijera

Nova Mokka savršeno povezuje i zabavlja vozače i putnike. Ponuda multimedije uključuje Radio i Navigacione sisteme sa 7,0-inčnim dodirnim ekranom u boji i vrhunski Navi Pro sa 10,0-inčnim ekranom u boji visoke rezolucije. Monitori su sastavni deo nove Pure ploče i nagnuti prema vozaču. Ekran Informativnog centra za vozače prostire se na 12 inča.


Odlično dizajnirana sedišta, tipično za Opel. Dostupna su sportska Alcantara i klasična unutrašnjost od pune kože - krajnje neobično za vozilo u Mokkinom tržišnom segmentu. Vrh ponude je grejano kožno sedište sa funkcijom masaže za vozača. Vozač i putnik na prednjem sedištu mogu svoje pametne telefone smestiti u ležište za odlaganje na centralnoj konzoli, gde se kompatibilni telefoni mogu bežično napuniti.


PR

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024, četvrto takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata, uspešno je startovao. Četiri brzinska ispita su iza nas, vodeći takmičar je Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 N Rally1...

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .2612
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1